17 januari, Vid och på Trekanten

Det gråa blidvädret från förra promenaden fortsatte några dagar så att all snö töade bort och isens yta började luckras upp. men sedan kom några dagar med lite sol och rejält med kyla - bortåt tio minusgrader. Allt frös till igen.

Idag när jag gick ut hade SMHI varnat för att det under eftermiddagen skulle bli grått och blåsigt, så jag gick ut redan vid halvelvatiden. Solen sken fortfarande även om det mulnade på. Temperaturen låg på ca fyra minusgrader. Det gjorde att det var bistert att fotografera. Fingrarna stelnade och glasögonen och linserna immade igen.

Under blidvädret hade det funnits en del måsar och duvor över Trekantsparken. De letade efter sådant som tinat fram ur snön och tjälen. Men idag fanns inte en fågel där.

Jag gick upp emot tomtplat-sen. Där såg jag först bara en enda skata. Jag stannade upp ett tag och gick sedan sakta framåt. Helt plötsligt såg jag en koltrast på marken strax till höger om mig. Samtidigt såg jag tre nötväckor i trädet ovanför samt en skata och en ekorre någon meter längre bort. De här rörde sig åt olika håll men jag kunde följa alla en liten stund. Sedan blev det helt tyst och tomt igen.

Jag fortsatte bort förbi bäcken. Där fanns det en del vackra isformationer på sidirna om det rinnande vattnet. I närheten av trapporna ner mot Blommensbergsviken såg jag två större fåglar på sluttningen ovanför mig. De flög i andra riktningen. jag försökte följa den tillbaka men tappade bort dem innan jag hann se vad det var. Troligen var det hackspettar eller skator.

Jag tog nu den lägre gångvägen så att jag kom ner på sjön. jag gick på isen mot fiskevården. Där hade man slagit upp ett korvstånd för skrid-skoåkarna och isvand-rarna. I buskaget intill hördes det att det fanns det gott om gråsparvar, även om de var svåra att få syn på. Men några såg jag tydligt. Fler gråsparvar satt under taket hos Sportfiskarna. I buskaget fanns också en koltrast.