29 januari, Runt Trekanten

Sedan förra promenaden kom en ny period med gråväder och temperaturer på eller strax över nollgradersstrecket.Då och då föll lite blöt snö, men aldrig så mycket att det stannade kvar på marken mer än några timmar. Isen var oftast ganska blöt på ytan, men under det låg stabil kärnis.

Idag hade det också kommit blötsnö på morgonen. När jag gick ut vid tolvtiden låg det fortfarande kvar ett tunt lager av blötsnö på marken, framförallt i Trekants-parken. Där var det tomt på fåglar.

Jag gick upp emot tomtplatsen. Där hade snön delvis töat bort. Det fanns inte heller någon tjäle i den löv-täckta barmarken. Det fanns alltså gott om möjligheter för fåglarna att hitta något ätbart på marken. Men jag såg bara en ensam koltrast leta där, övervakad av några skator i träden. annars var det tomt på fåglar på hela sluttning-en.


Från utkiksplatsen där uppe såg man tydligt att det runt hela sjön låg ett band av vått snöslask. När snön på isen töat hade vattnet runnit ut och samlats utefter stränderna. När nysnön kom blandades den med vattnet till den här issörjan. Bl a det gjorde att det var få människor på isen trots den stabila kärnisen.

Jag fortsatte runt förbi Badviken och upp över Terrassen. överallt var det lika tyst och stilla. Inte förrän vid buskagen vid service- och kollektivhusen fanns det liv och rörelse. Här tjattrade sparvar så att det hördes på långt håll. Det rörde sig överallt inne i buskagen. Men när jag kom med min kamera drog sig sparvarna längre in så att det inte gick att fotografera dem. Med få undantag, som synes. Men jag såg massor av gråsparvar. Bland dem fanns en och annan pilfink och talgoxe. Och på marken fanns det ganska många koltrastar. Runtomkring fanns även skator och kråkor.

Det var ungefär likadant i buskaget vid fiskevården, även om det här faktiskt var nästan helt tyst. Men det är klart, gråsparvarna var inte lika många här.