7 februari, Från Örnsberg och hem


Sedan min förra prome-nad har vi haft en period av gråväder. Tempera-turen har legat omkring eller en bit över noll. Det har fallit en hel del blöt-snö, men de sista rester-na av den höll nu på att töa bort. Idag var det tre grader varmt och vind-stilla. Allt var insvept i en tät dimma. Bilden är från allén ner mot Häger-stenshamnen.




Igår var jag ute på en promenad utan kamera. Tyvärr, för då såg jag en stor ung-svan i Hägerstenshamnen. Jag såg också årets första utslagna snödroppar. Det var i Örnsberg, på samma plats som jag sett snödroppar den 4 februari förra året. Det var då alltså inte så extremt tidigt som tidigare trott.

Det här fick mig att dels gå ut idag trots dimman, dels börja min promenad med att fotografera snödropparna i örnsberg. De stod naturligtvis kvar. Det visade sig dessutom vara riktgit skönt ute trots dimman.

Därifrån fortsatte jag ner till Hä-gerstenshamnen. Den stora ung-svanen jag sett igår var kvar. Den stod på isen bland bryggorna och såg mycket ensam ut. Men det visade sig sen att den inte var det. I det öppna vattnet vid bryggorna såg jag sedan - förutom ett antal gräsänder - ytterligare en ungsvan med den gråa dräkten. Dit tog sig också den första svanen så att de hade sällskap.

jag fortsatte mot Vinterviken. Här var det verkligen isigt och halt på gångvägen. Jag fick ta korta, försiktiga steg och vara på helspänn för att inte halka. Om det nu berodde på det eller på annat att jag nästan inte såg en enda fågel på vägen hem. Det fanns några kring ett fågelbord i Vinterviken, men de flög och gömde sig när jag kom dit. Men annars såg jag inga fåglar alls på hela vägen hem.

Däremot skrämde jag upp en hare, som satt bredvid stigen in emot Tomtplatsen. Den skuttade iväg i en stor sväng ner mot sluttnigen för att återvända dit därifrån båda den och jag kommit. Jag han dock inte få någon bra bild på den.

För övrigt såg jag från mitt fönster häromdagen hägern komma flygande från Tre-kanten och in emot stan. Det är andra gången jag ser den nu i vinter. Det verkar som den vill kolla om isen har gått upp här igen, så att den kan flytta tillbaka.