9 februari, Runt Trekanten

De senaste dagarnas dimma hade försvunnit. Redan på morgonen sken solen från en klarblå himmel. Det var vindstilla och temperaturen låg på fyra minusgrader. Jag klädde på mig ordentligt och gick ut redan vid tiotiden. Det var verkligen ljust ute. Och det var inte bara jag som uppskattade ljuset. I trädtopparna vid Kryddparken satt några skator och skrattade. I buskarna mot tunnelbanan väsnades några grå-sparvar.

Jag gick upp mot Tomt-platsen. När jag kom dit fanns det bara några skator där. I övrigt var det alldeles tyst och stilla. Men när jag skulle slå mig ner där hörde jag trummandet från en hackspett bortifrån torr-rakan. Jag gick sakta dit och såg en större hack-spett uppe i toppen på trädet. Det var en hane. Efter ett tag flyttade den över till ett träd precis nedanför bergknallen vid tomtplatsen. jag fotogra-ferade den först neri-från, men tog mig så småningom upp på bergknallen. Nu kom jag upp på samma nivå, som hackspetten satt på. Det blev riktigt bra bilder tycker jag själv i alla fall.

När jag stod där uppe såg jag också några småfåglar kring Tomt-platsen. Men framförallt fick jag syn på en ekorre i eken precis framför mig. Den tog sig i lugn takt ut på en gren och vidare över till nästa träd.

När den försvunnit fort-satte jag bort mot bäc-ken. Jag följde den upp mot dess början, tog av mot höger och kom så småningom ner igen till gångvägen vid trappor-na ner mot Blommensberg. Men på hela den vägen varken såg eller hörde jag någon fågel.

Från trapporna gick jag över isen mot Svanboet. Det var en perfekt, slät skridskois. De snökorn, som låg på isen snarare framhävde än dolde de små ojämnheter som fanns.

Från Svanboet gick jag upp på terrassen. Jag slogs av de vackra björkstammarna på den andra sidan. Där borta träffade jag också på en flock grönfinkar. De var dock svåra att fotografera uppe bland träden.

Utefter hela Trekantsstranden var det gott om fåglar i buskagen, i träden och på gräsmattorna. Det var naturligtvis mest gråsparvar. Men i buskarna såg jag ovanligt många pilfinkar med deras helt bruna huvuden. I träden fanns talgoxar, blåmesar och en nötväcka. På gräsmattorna fanns koltrastar och snöskator. En kråka på ett hustak och en mås i skyn övervakade det hela.

Jag tror inte att jag på någon tidigare promenad träffat på så många olika fågelarter som idag. Därför vill jag bjuda er på åtminstone en bild av varje art jag fotografe-rade.


Snöskata på gräsmattan vid glasskiosken

Koltrast, hona, vid kollektivhuset

Koltrast, hane, vid ett buskage

Mås uppe i skyn

Kråka på ett hustak

Nötväcka uppochned

Gråsparv, hona, vid glasskiosken

Gråsparv, hona, i riktig närbild

Gråsparv, hane, vid kollektivhuset