15 mars, Runt Trekanten


Sedan förra promenaden har det nästan bara varit grått väder. Det har kommit två rejäla snöfall. Temperaturen har på nätterna legat något under noll medan det på dagarna har varit ca fem plusgrader. snön har i stort sett omvandlats till snöslask och vatten.

Även idag var det mulet, men kanske något ljusare än de senaste dagarna. Jag gick i alla fall ut på en promenad vid ettiden trots att jag var lite förkyld. Det var inte helt lätt att gå. Oftast fick jag välja mellan att kliva i snöslask, lervälling eller vattenpölar.

I Kryddparken tjattrade gråsparvarna för fullt även om jag inte såg några. Här, lik-som under hela promenades såg jag dock många skator.

Jag hörde och såg många talgoxar på sluttningen upp emot Tomtplatsen. Det lurade mig att försöka ta stigen rakt upp. Det var inte lätt. Lervällingen i mitten kandades av djupt snöslask. Allt var lika halt. De harar, som enligt spåren tagit samma väg före mig föreföll att ha det betydligt lättare än jag.

Nåja, jag kom upp. Först såg jag bara talgoxar och skator. Men när jag slog mig ner på en sten såg jag en nötskrika lite längre fram. Jag följde den en bit medan den förflyttade sig bort emot Blommensberg till. Jag hann väl få någon hygg-lig bild på den innan den försvann. Just då fick jag syn på en blåmes näs-tan rakt över mig.
Jag fortsatte gångvägen bort emot Blommensberg. Nu var det tomt på fåglar. Jag gjorde en avstickare mot vårt blåsippsstånd men naturligtvis fanns det inga knoppar ännu som förra året vid den här tiden. Det dröjer nog ett bra tag innan man ser någon.

Sedan hände ingenting särskilt förrän uppe på Terrassen. Där var gott om talgoxar. Där fanns också några snöskator. Men grönfinkarna, som brukar hålla till där, lös med sin frånvaro. När jag kom ner på gångvägen på andra sidan, såg jag en nöt-väcka på en trädstam intill mig.

Men så hörde jag plötsligt en ringduva någon-stans i det utgle-sade skogsparti-et nedanför Ter-rassen. Jag gick upp på Löv-holmsvägen och fick efter ett tag syn på duvan högt uppe i ett stort träd. Det var årets första flyttfågel! Det är bara några da-gar senare än de extremt milda vintrarna 2007 och 2008. Se-dan såg jag ytterligare tre ringduvor på ömse sidor om vägen.

Jag gick ner till vägkorsningen och tog gångvägen tillbaka mot Trekanten. Det var som vanligt gott om gråsparvar i buskagen utefter Trekantsstranden. Men på den uteplats vid kollektivhuset, som jag kallat "Fågelparadiset" fanns bara två koltrastar och några få gråsparvar. Även runt omkring var det färre fåglar än det brukar. Men det kan bero på det gråa vädret. Det brukar alltid vara livligare när solen skiner.