13 maj, Runt Trekanten


Liksom de senaste dagarna var det växlande molnighet idag. När jag kom ut vid fyratiden var det mest sol. Trots en kylande vind över sjön gick temperaturen då upp till 15 grader.

Sothönsen vid Trekantsparken tycks ha svårt att bestämma sig. Sist jag såg dem byggde de på det gamla doppingboet. Nu låg en av dem i sitt eget gamla - tidigare övergivna - bo. Den andre höll till borta vid Fiskevården.

Jag såg fler snöskator ute på gräsmattorna nu än för några dagar sedan. Jag såg också några som flög fram och tillbaka till bon i träden vid Trekants-
stranden. Det tyder på att ungarna nu är kläckta. På sluttningen mot Nybohov såg jag t o m en flygfärdig unge på marken. Man känner igen ungarna på att de (som den på bilden ovan) ännu så länge saknar den vuxna snöskatans långa stjärt (jämför med bilden till höger). Men den växer snart ut.

Jag såg även en stare som flög fram och tillbaka med mat mellan gräsmattan och det bohål i en trädstam vid Matningsviken, som jag upptäckte på min förra promenad.

Båda svanarna låg i Matningsviken. De har alltså ännu inte lagt några ägg i sitt bo. Med tanke på att ruvningstiden lär uppgå till 35 dagar börjar jag bli mer tveksam till om det kommer att bli några svanungar i sjön i år. Men vi kan väl hoppas ett tag till.

Ovanför Kryddparken träffade jag på samma par ringduvor jag såg där på förra promena-
den. De såg återigen ut som ett äldre par ute på promenad utan bekymmer om ungar och annat.

Hela häggen vid Fiske-
vården var fylld av blommor. Intill stod en syren, som nästan hade slagit ut. Om några dagarblommar hägg och syren samtidigt.