31 maj, Till Örnsberg

Värmeböljan höll i sig. Idag var det 27 grader när vi gick ut vid tretiden.

Starboet vid Matningsviken var tydligen inte helt övergivet. Idag höll ungen på med de flygövningar jag trodde skedde i fredags. Den flög vingligt från en gren till en annan i boträdet. Sedan satt den länge och klamrade sig fast där innan den flög till nästa. Ibland vågade den inte riktigt. Den viftade med vingarna men vågade inte släppa greppet om grenen.Då och då pep den på hjälp från föräldrarna, som troligen fanns i närheten utan att jag såg dem. Men så kom ändå språnget. Några gånger under den tid jag stod där återvände den också till boet en kort stund.


Ungen flaxade med vingarna och pep

Tillbaka en vända till tryggheten i boet

Och så var det dags för en ny tur. Trägen vinner

Jag såg inga sothönsungar röra sig vare sig i Matningsviken eller kring boet. Men när jag tittar på mina bilder ser jag faktiskt att en unge har simmat runt boet medan jag stod där.

Däremot såg jag tre sothönsungar röra sig kring boet bortanför Badviken. En av dem simmade också ut och mötte den vuxne, som kom med mat. Den försökte också följa efter den ut på nästa vända, men stannade som tur var kvar under det skyddade grenverket för att invänta nästa leverans.

Där blev den dock lurad. Den vuxne simmade den här gången in till boet från andra hållet för att mata dem, som låg där.

Vid Trekantsparken fortsatte dock sothönsen ruvandet.

Även idag höll svanarna till vid Svanboet. När vi kom dit flög hägern upp från pilarna och flög ut över sjön. Den följde dock stranden och försvann bakom pilarna där. Jag tror att den saknar Plattformen.

Från Blommensbergsviken fortsatte vi bort mot Vinterviken. Där var det marknad, men den höll på att stänga när vi kom fram. Men trädgårslotterna prunkade verkligen i alla möjliga färger. mer praktfullt än så här kan det väl inte bli?

På vattnet var det liv och rörelse. Motorbåtar trängdes med uthyrningskanoter. Många badade från det nya badet vid Örnberget. så det fanns inte så mycket plats för fåglar.

Vi gick till Örnsberg och tog tunnelbanan hem. Men jag gick sedan ut på en liten tur till.

När vi gick ut första gången pekade ett par, som låg i gräset vid vattnet vid Trekantsparken ut ett träd någon meter från där de låg. En meter upp från marken fanns ett hål i stammen. Där hade ett blåmespar ett bo. Mesarna flög ut och in i boet utan att bli störda av närheten till människorna.

Det måste jag naturligtvis fotografera, så jag slog mig nu själv ner vid trädet. blåmesarna fortsatte med sin matning. De brukade först slå sig ner på en gren ovanför boet för att kolla om kusten var klar. Sedan flög de blixtsnabbt in i boet och försvann. Nästan lika fort gick det på utvägen. Men ibland stannade de till i öppningen liksom bländade av ljuset innan de gav sig iväg. allt gick så fort att jag sällan hann med. Men det blev i alla fall några bilder.


Mellanlandning ovanför boet

Och så in i det så fort som möjligt

Ut igen. Måste stanna, lätt bländad av ljuset utanför