8 juni, Vid Trekanten

Idag såg jag bl a sothöns med ungar och svanarna kring Trekanten.

Vi hade ett ärende i Gröndal och tog vägen utefter Trekanten. För säkerhets skull tog jag med mig kameran även om det var svalt och regnet hängde i luften.

Sothönsboet vid Matningsviken var helt tomt. Men lite längre fram hörde vi en sothöna ropa på sina ungar. Vi upptäckte då - helt överraskande - ett bo jag inte sett tidigare. Där låg sothönan. Hade jag verkligen missat ett häckande sothönspar?

Efter ett tag dök det upp två ungar ur lövverket intill. De var båda misstänkt lika ungarna vid Matningsviken till storlek. Sothönan i boet klev då ner i vattnet och de simmade tillsammans bort mot Matningsviken. Det verkade alltså som om hon bara tagit en rast i ett gammalt oanvänt bo under familjens utflykt.

Sothönsfamiljen vid Svanboet var framme idag igen. Men såvitt jag kunde se var det nu bara tre ungar kvar. Det är ju ganska vanligt att familjerna förlorar ungar så här i början. Farorna är ju många. Gäddor (om det finns några i sjön), trutar och rovfåglar tar gärna nykläckta ungar. Men det behöver inte vara det. De svagaste i en ungkull brukar ofta duka under. Det är sällan en hel kull uppnår vuxen ålder.


Det största överrask-ningen idag var ändå att Svea nu låg i svanboet. Det är första gången jag ser henne där. Aloe låg på vakt utanför vasen. När det dök upp en hund var båda på helspänn. Men när den försvann slappnade de av.


PS. När jag den 9 juni kastade en blick mot sothönsboet vid Trekantsparken märkte jag att äggen kläckts även där. Jag tog några bilder när sothönan reste sig upp. Det var rakt motljus och tätt lövverk men den dåliga bilden avslöjade åtminstone tre ungar i boet.