15 juni, Till Gröndal

Idag såg jag bl a sothöns med ungar, gräsand med ungar och många skrattmåsar och ladusvalor kring Trekanten. Däremot såg jag inte svanarna.

Det hade regnat nästan oupphörligt i några dagar men när det slutade regna på eftermiddagen gav jag mig iväg mot Gröndal. Det var då ca tio grader och ganska blåsigt.

Två av sothöns-
ungarna vid Trekantsparken var uppe på land tillsammans med en av föräldrar-
na när jag kom ner till stranden. När jag kom för nära smet ungarna ner i vattnet. Den andre föräldern kom då simmande med en stor matbit till dem. Den ena ungen var genast framme och blev matad. Två andra kom lite efter men fick också med lite grann. Men jag såg inte till någon mer än de tre.

En skrattmås satt på en trädstam rakt över ungarna och verkade intresserad av dem. Men jag vet inte om den är ett hot mot dem. Det var över huvud taget m¨ånga skrattmåsar såväl vid Trekantsparken som kring resten av sjön. Det var också gott om ladusvalor, som flög mycket lågt över vattnet på jakt efter insekter.

En del gräsänder var spridda utefter stränderna. De fyra andungarna, som kläcktes för drygt tre veckor sedan vid Nynäs, låg och nästan sov vid bersån där, övervakade avv sin mamma. De var alltså kvar allihopa trots att jag inte sett dem på ett tag. Nu såg de nästan fullvuxna ut.


Jag såg inte sothönsungarna vid Matningsviken, men det såg ut som om en av de vuxna matade dem vid boet.

Men det hade hänt något tragiskt med sothönsen vid Svanboet. En av de vuxna och en unge låg döda i Aloes bo. Hur det kom sig har jag ingen aning om. Efter ett tag fick jag syn på den andre vuxna och de två kvarvarande ungarna inne bland trädgrenarna. Även här pågick matning för fullt.

Inte heller idag såg jag till några sothöns vid boet bortom Badviken. En ensam sothöna kom simmande i Badviken från träden vid Svanboet, men den åt själv i godan ro utan att verka ha bråttom att mata några andra.

Jag fortsatte därifrån till Gröndalslunden. Där var det ganska tyst i det kalla och gråa vädret. jag såg dock några ringduvor och snöskator såväl på marken som uppe i träden. Men det var för mörkt för att kunna fotografera dem.


Överlevande sothöns-
unge vid Svanboet

Överlevande sothöns-
ungar vid Svanboet

Ensam snöskata vid Badviken