22 juni, Runt Trekanten

Idag såg jag två nya ungkullar med gräsänder, de "gamla" ungkullarna med sothöns, svanarna och massor av duvor.

Det var mest soligt och omkring 23 grader varmt när jag gick ut vid tretiden.

Det var även idag gott om fåglar vid stranden av Trekantsparken. Där fanns gräsänder, måsar, många stadsduvor och framför allt svanarna Aloe och Svea.

Sothönsungarna stod nu på deras vanliga trädstam vid vattenytan. Alla tre! I dag såg jag alltså även den tredje. Det var dagens första glada överraskning. De vuxna matade ungarna, en från varje håll.

Det hände inte så mycket utefter Trekantsstranden. Matningsviken var tom på fåglar. Men andkullen med fyra ungar hade nu förflyttat sig till grillplatsen. Fast de låg på samma sätt som de brukade vid bersån.

Men idag såg jag en ny andkull med åtta nästan nykläckta ungar under pilarna strax intill. Det var dagens andra överraskning även om jag vet att några gräsänder ofta får ganska sena kullar. Ungarna växer så fort att det brukar gå bra ändå.


Vid grillplatsen fanns också en koltrasthona.

Vid Svanboet matade sothönshonan sina två kvarvarande ungar.

Bortom Badviken väntade en tredje överraskning. I sothönsboet, som varit tomt i två veckor, fanns nu minst fyra av de sex ungarna, som ursprungligen kläcktes där. Båda föräldrarna låg intill. De gav alltså själva svar på den fråga jag ställde till er häromdagen om vart den här familjen tagit vägen.


Vid bron över Blommensbergsviken fick jag dagens fjärde överraskning. Där fanns ytterligare en kull med nykläckta andungar. Här var de tre. De kom simmande utefter bron mot Badviken till.

Idag gick jag hemåt uppe på sluttningen mot Nybohov. Jag hörde de vanliga fåglarna - ringduva, bofink, koltrast - men såg bara någon enstaka på håll.


Andkullen vid bron

En av ungarna

Gräsandshane vid bron