27 juni, Vid Trekanten

Idag promenerade jag till badplatsen tillsammans med mina barnbarn Axel och Hedda med familj. Vi såg två ungkullar med gräsänder, tre ungkullar med sothöns, svanarna och massor av måsar och trutar samt duvor och viggar.

Det varma vädret fortsatte. Det var över 25 grader varmt när vi gick ut vid tretiden.

Det var även idag gott om fåglar vid stranden av Trekantsparken. Det verkar som om det i år är här de samlas när de är hungriga. Förutom svanarna Aloe och Svea fanns nu de vanliga måsarna och duvorna. Två av duvorna badade och plaskade länge i vattnet. Här fanns också andhonan med de tre - nu ganska stora - ungarna. Vi hade också besök av fyra viggar.

Vi hade tänkt mata sothöns-
ungarna, men de kom inte fram ur grenverket . De vuxna sothönsen hämtade några brödbitar och försvann sedan inåt. I stället matade vi de andra fåglarna. Aloe tog brödbiten så fint ur handen på Moa fast han inte kände henne.


Utefter Trekantsstranden låg andhonan med de sju ungarna, som var här också igår. Men nu såg det ut som om de bara var fem eller sex ungar kvar. De är fortfarande mycket små.

I Matningsviken låg den sothönsfamilj, som brukar hålla till där. Det är de äldsta sothöns-
ungarna i Trekanten. De är nu en dryg månad gamla. Den ene av dem är fortfarande betydligt större än den andre.

Även sothönsfamiljen vid Svanboet var på plats som vanligt. Ungarna där är väl nu ca tre veckor gamla.



Vi badade i Badviken innan vi återvände hem. Alla fåglarna låg kvar på samma ställen. Det var väl för varmt för dem att flytta sig.

Vid glasskiosken såg vi åter de tre fiskmåsungarna. En av dem höll på med flygövningar. Den tog sats, hoppade upp i luften, flaxade med vingarna och landade någon meter längre fram. Men snart går det nog.

Medan vi å vår picnic i Trekantsparken spatserade en pampig gråtrut omkring intill oss. Några silltrutar flög också omkring och letade rester efter andra picnicar.


Sothönsungarna vid Svanboet

En av de små andungarna vid Trekantsstranden

Gråtrut letar picnicrester i Trekantsparken