2 oktober, Runt Trekanten

Idag fick jag bilder på råttor. Eller om det var sorkar eller möss. Vid Trekantsparken fanns en del kanadagäss, gräsänder, stadsduvor, skator, kråkor och sothöns. Där fanns också ett par knipor. Knölvanen låg i Matningsviken. Ute på sjön fanns många viggar.

Gårdagens promenad blev ju avbruten av en våldsam regn- och hagelskur. Jag gjorde därför ett nytt försök idag. solen sken, himlen var helt blå och det var vindstilla. Temperaturen låg även idag kring tio grader. En vacker höstdag alltså!

Redan vid glasskiosken träffade jag på den första råttan. jag tror i alla fall att det var det och ingen mus eller sork. Jag har sett råttor eller sorkar förut både i Trekantsparken och kring Matningsviken, men aldrig lyckats fånga någon på bild. Det lyckades jag med nu.

Och inte bara där. Vid matningsviken kunde vi under en tid följa en - eller troligen flera - gnagare, som sprang fram och tillbaka precis i strandkanten mellan två tråd som stod där. De föreföll att ha gångar in under båda träden. De gjorde också avstickare in i det rör, som mynnar i sjön intill det ena trädet. Jag tror att det röret avvattnar Trekanten ut i Liljeholmsviken. De här såg något mindre ut och kan kanske ha varit skogsmöss och inte råttor eller sorkar.


Ytterligare en gnagare - större än de andra - låt sig fångas på bild vid Grillplatsen. Den satt stilla precis i strandkanten. Först sedan jag tagit några bilder försvann den utefter stranden. Med tanke på storleken gissar jag att även den här var en råtta, men det kan också ha varit en sork.

Alla de här kan du se på bild i det här galleriet.


Vid Trekantsparken fanns det gott om gräsänder, kanadagäss, stadsduvor, kråkor, skator och gråsparvar, som blev matade där. utefter Trekantsstranden fanns som vanligt mest gräsänder och någon enstaka sothöna. Vad som slog mig var att jag varken idag eller igår såg några måsfåglar kring sjön.


I Matnings-
viken träffade vi på svanen. Den kom in till oss och lät sig bli matad ur handen. Den var dock på sin vakt och fräste ofta. Den var lite nervös når den tog brödbitarna, hade bråttom och var inte så noga med hur den högg. Ibland försökte den få med hela handen. Det är alltså inte Aloe.


Det var gott om viggar och sothöns ute i Sjögräsbältet även idag. Hägern var inte på plats. jag har inte sett den sedan augusti. Har du det? kan du i så fall tala om det för mig. Om inte kanske den har flyttat för i år.


När jag på nytt närmade mig Trekantsparken såg jag på avstånd två fåglar, som var svåra att identifiera. jag kom senare närmare dem och kunde ta kort på den genom lövverket. De är fortfarande svåra att identifiera, men jag tror att det är ett par knipor. Även den fågel jag såg i Badviken den 9 september kan ha varit en knipa. En sådan såg jag första gången i sjön i våras. Det vore roligt om de ville komma tillbaka i vår och kanske häcka här.

Vid glasskiosken hade nu samlats en fkock gråsparvar kring en mamma med en liten flicka. Kanske matade de dem.

Runt omkring där fanns fortfarande ganska mycket blommor i rabatter och buskar. På gräsmattan växte det en hel del bellis. Tydligen fortsatte värmen under hela september, inte bara i början när vi var hemma.

Jasmin?
Nypon

Bellis (tusensköna)
.