9 januari, Vid Trekanten

Runt Trekanten såg jag gråsparvar, en pilfink, två koltrastar och en eller flera rödvingetrastar.


Det kalla, klara vädret har fortsatt. Dagstempera-turen har likson idag legat kring 15 minusgrader, nattemperaturen nedåt 20. Men efterssom det var soligt och luften torr och vindstilla var det ändå skönt ute. Det vackra vädret hade också lockat ut mycket folk på sjön.där fanns t o m två korvstånd.

I träd och buskage kring "Fågelparadiset" fanns det många gråsparvar. Där fanns också en koltrast och åtminstone en pilfink.

Vid foten av muren till Terrassen bökade en fågel runt, som jag uppfattade som en snöskata. I ett hål i muren satt också en koltrast.


Vid träden intill badet såg jag en fågel, som jag också uppfattade som en snöskata, fast ganska liten. När jag tittar på bilderna ser den dock för mig mer ut som en rödvingetrast. Men den borde i så fall inte befinna sig här just nu.

Fågeln vid Terrassen ser ut att ha samma teckning på huvudet, så det kan nog vara samma fågel.

Min mer ornitologiskt mer bevandrade vän har bekräftat att det rörde sig om en eller två rödvingetrastar. Apropå deras närvaro här mitt i vintern skriver han följande:

Jag kan förstå om du är förbryllad över plats och tidpunkt. Om man tittar i fågelböckerna så får man säkert intrycket att rödvingetrasten så här års borde befinna sig i mellersta/södra Europa. Men mycket har hänt de senaste åren och många flyttfåglar verkar dröja sig kvar hos oss. Dessutom har 2009  nog varit ett alldeles exceptionellt år beträffande trastar. Mycket stora flockar av trastar har dragit omkring i mellersta Sverige och inte minst i stockholmstrakten. Jag har sett flockar på hundratals trastar lite varstans i stan.  Strax före jul såg jag 30-40 rödvingar vid lekplatsen intill matningsviken. Anledningen till att trastarna dröjer kvar lär vara den rikliga tillgången på föda. Bl.a. så var det länge sedan det fanns så mycket rönnbär. Även i Norrland har det funnits mycket med rönnbär. Detta har gjort att sidensvansarna dröjt sig kvar i närheten av sina häckningsplatser. Så tyvärr har vi Stockholm haft väldigt lite besök av sidensvansar. Jag har inte sett en enda den här vintern. Man kan ju bara spekulera i var den stränga och för fåglarna överraskande kylan får för konsekvenser för de flyttfåglar som har valt att stanna kvar.

Däremot såg jag ingen fågelflock alls idag, vare sig med steglitser eller siskor av något slag.

Vi gick hem över isen. Skridskobanan var plogad med vad jag kunde se mycket bra is. Detsamma gällde den lilla planen nedanför kollektivhuset.