1-8 juni, fågellivet på taket - grannsämja

Jag såg fiskmåsar och strandskator.

Strandskatornas ungar


Strandskatornas två ungar har växt till sig. De börjar alltmer likna de vuxna. Den svartvita teckningen är densamma. om än fortfarande lite gråare. Näbbar och ben blir allt längre.

De rör sig numera över hela den takyta jag har uppsikt över. Jag har t o m sett dem uppe på den låga mur, som omger taket.

Fortfarande övervakas de ganska noggrant av föräldrarna. De är naturligtvis också helt beroende av att bli matade av föräldrarna, det finns ju ingen mat uppe på taket. Jag gissar att de snart börjar med det första flygövningarna på taket inför det förestående stora språnget ner mot marken.

Fiskmåsarnas ungar
Fiskmåsarnas tre ungar är ju ca en vecka yngre än strandskatornas. De höll sig till en början enbart i "sitt" hörn av taket. Men ganska snart började även de röra sig över ett större område.


Ungarna har fortfarande kvar den gråa, duniga dräkten med små mörkare prickar. även om de rör sig betydligt mer och över större områden nu ser de ändå betydligt mer hjälplösa ut.

Även de ungarna förefaller väl övervakade av sina föräldrar även om man nästan aldrig ser mer än en vuxen fiskmås där.


Grannsämja
Efter en kort skärmmytsling mellan föräldraparen när fiskmåsungarna kom för långt in på strandskatornas område har det konstigt nog utvecklats en slags grannsämja mellan familjerna.


Ungarna började alltmer gå in på varandras område utan att föräldrarna ingrep. Den 5 juni t ex kunde jag ta bilden t v, där strandskatorna med sina ungar håller till i hörnet med fiskmåsboet medan fiskmåsungarna tar en promenad utefter väggen där. Allt övervakat - och uppenbart godkänt - av en vuxen fiskmås. det är väl riktig grannsämja.

Den 7 juni såg det ut att ha gått ännu längre. Då hade båda fiskmåsarna gett sig iväg från taket. De tre ungarna promenerade omkring, nu övervakade enbart av de två vuxna strandskatorna. Det finns tydligen barnomsorg på entreprenad även i fågelvärlden. Var strandskateungarna befann sig kunde jag inte se.