8 december, Vid och på Trekanten

Jag såg grönsiskor, koltrastar, gråsparvar, pilfinkar, blåmesar, talgoxar och skator.

Snö och kyla
December har inletts med fortsatt snöande och temperaturer från strax under noll till minus femton grader. Då och då har det också blåst rejält. Idag var det vindstilla och solsken på morgonen. Mitt på dagen låg det en ganska tunn dimma närmast marken. När dimman efterhand tunnades ut kunde man ovanför den skymta blå himmel och lite sol. Såväl isen som marken var täckt av ett decimetertjockt snölager.
En tunn dimma låg över sjön En snöig Fruktpark Trekantsstranden på vintern

Skator och blåmesar i Trekantsparken


Som vanligt var det gott om skator i Trekantsparken. Några av dem hatte hittat lite bröd som någon lagt ut vid det nedhuggna buskaget.

En liten flock blåmesar kom från fiskevården och rörde sig bland trädtopparna utefter stranden på väg åt Nybohovshållet.


Koltrastar, gråsparvar samt en och annan pilfink och talgoxe vid Fågelparadiset
Vid Fågelparadiset vid kollektivhuset var det ännu mer liv.


Framförallt fanns det många koltrastar där, fler än jag någonsin sett på samma ställe på en gång tidigare tror jag. Några av dem finns på bild i det här lilla galleriet.

På uteplatsen och runt omkring den fanns det också ganska många gråsparvar samt en och annan pilfink och talgoxe.

Gråsparvar vid Fågelparadiset Gråsparv vid Fågelparadiset Gråsparv vid Fågelparadiset

Grönsiskor vid Svanboet


När jag kom fram till Svanboet såg jag en flock småfåglar, som drog från den ena altoppen efter den andra åt Anticimeshållet till. Jag hade svårt att på plats se vad det var för sort, men på mina bilder ser jag många grönsiskor. Det kan också ha varit några gråsiskor med bland dem - kanske den uppe till vänster? - men det är inte helt klart. Det är ett tydligt vintertecken, tidigare håller de till i skogen.


På hemvägen tog jag vägen över isen. Det är alltid lika spännande med den första ispromenaden, när man ser stränderna från "fel" håll. De är vackrare härifrån tycker jag. I snön på isen fanns det också gott om harspår. Sådana såg jag tidigare redan vid Fågelparadiset. Det kanske också är ett "harparadis" på vintern.
Vassen vid Svanboet från sjösidan Pil vid Anticimex från sjösidan