28 december, Vid och på Trekanten

Jag såg skator, koltrastar, gråsparvar och pilfinkar samt en snöskata, en blåmes och en talgoxe.

Fortfarande snöigt och kallt men dålig is
Julvädret har varit stabilt. Det har mestadels varit grått med enstaka snöfall. Temperaturen har legat mellan fem och tio minusgrader. Det sägs att det är den kallaste december i Stockholm sedan man började mäta på 1700-talet.

Trots det kalla vädret är isen mycket dålig. Det har legat för mycket isolerande snö på den ända sedan den började bildas. Underisen är ganska porös, liksom det översta islagret. Däremellan finns vatten.


När jag gick över isen idag trampade jag igenom överisen så att det kom upp vatten. Det finns också en öppen vak vid stranden mot Nybohov en bit ifrån bäckmyn-ningen.

Den dåliga isen är väl skälet till att man inte plogar upp den vanliga skridskobanan.


Skator i Trekantsparken och på sluttningen mot Nybohov
Några skator hade hittat något ätbart i snön där förr buskaget stod nära glasskiosken. en annan grupp satt och kivades i träden nedanför sluttningen mot Nybohov.

Gråsparvar, pilfinkar, koltrastar och en snöskata vid Fågelparadiset
Som vanligt fanns det gott om koltrastar vid Fågelparadiset. där fanns också en hel del gråsparvar och pilfinkar, även om de för det mesta satt väl dolda i buskarna. men åtminstone vid ett tillfälle kom flera av dem ner till marken på uteplatsen, där det fanns gott om ätbart.
Pilfinkar och gråsparvar vid Fågelparadiset

I ett träd intill satt en snöskata. Det tror jag är den första jag sett sedan försommaren.

Koltrast och blåmes i ett buskage vid Trekantsstranden


Under ett av de kvarvarande buskagen utefter Trekants-stranden, nära Matningsviken, hade en koltrast hittat en brödskiva i snön.

En blåmes satt uppe bland buskarna och väntade på sin tur att få vara med ock dela på bytet.


Från Matningsviken gick jag tvärs över sjön till den södra stranden och upp på sluttningen. Jag försökte titta efter de hackspettar och nötskrikor jag sett kring tomtplatsen tidigare vintrar. Men jag varken hörde eller såg någon fågel alls på sluttningen förrän jag kom ner mot Kryddparken, förutom skatorna förstås.


Koltrast och talgoxar i Kryddparken


Vid en buske i Kryddparken hade någon trampat till snön och lagt ut lite fågelfrö och annat ätbart. där satt naturligtvis också en koltrast. I buskarna runt omkring väntade här några talgoxar på sin tur. Men de vågade sig inte fram medan jag var kvar.