8 mars, Runt Trekanten

Jag såg en ekorre, en större hackspett, en nötväcka, en stadsduva samt talgoxar, gråsparvar, pilfinkar, koltrastar, snöskator och skator.

En härlig vårvinterdag
Den växlande molnigheten med temperaturer kring noll har fortsatt. Idag drog ett molntäcke bort under förmiddagen. Det blev strålade sol, tre grader varmt och vindstilla.

Mest snöskator kring skatboet i Kryddparken
Det här lockade ut mig redan vid tiotiden på förmiddagen. Jag blev då påmind om skillnaden, särskilt så här års, på att komma ut så här tidigt jämfört med sen eftermiddag, då jag oftast tar mina promenader. Det var en helt annat aktivitet på fåglar och annat. De sjöng och for runt med hög intensitet.

En flock snöskator hade samlats i ett träd intill det skatbo i Kryddparken gråsparvarna brukar använda för övernattning. Där fanns också ett par skator och en gråsparv. Den kanske var morgontrött och kom sent ur boet. Fåglarna såg ut att kivas om platsen men en snöskata blev ensam kvar som herre på täppan. Den satt där och sjöng (om det är det man kallar deras kraxande läte) ut sin triumf.

Blåmesar och ekorre på sluttningen mot Nybohov
Uppe vid Tomtplatsen hörde jag talgoxar. Ett par blåmesar fladdrade runt i träden i någon slags parningsdans. Det var svårt att hinna med dem med kameran.

När jag kom upp till bollplanen såg jag en ekorre i en ek intill gångvä-
gen. Den skuttade runt lite i den eken innan den med viga språng tog sig ner mot Tomtplat-
sen. Där försvann den i grenverket.

Ishinnan, som bildade ett tunneltak över vattnet i bäcken, var fortfarande kvar. Men jag varken såg eller hörde några andra fåglar på vägen mot Matningsviken förutom en ensam mås, som flög högt över badet.

Nötväcka, pilfinkar och blåmes vid Matningsviken

Bland talgbollarna vid Matnings-viken var aktiviteten större. En nötväcka och några pilfin-
kar satt och åt på marken. Några andra pilfinkar åt på en av talgbol-
larna medan en blåmes kalasade på en annan. flera andra fåglar rörde sig bland de små träden.

Koltrastar i parningslek
Ett par koltrastar, hane och hona jagade varandra på marken runt en buske utanför restaurangköket. Efter flera varv fortsatte jakten bakom kullen.

Större hackspett, koltrast och stadsduva i Fågelparadiset

Det första jag såg när jag kom till Fågelparadiset var en större hackspett, hane, som satt och åt på en talgboll i godan ro. När jag klev närmare blev den skrämd och flög iväg. Eftersom jag nyligen såg en hona bland talgbollarna vid matningsviken kanske vi får ett par, som häckar här. i så fall troligen nedanför Terrassen, där de häckat förr.
Koltrasten gömmer sig i busken Koltrasten flyger iväg med bytet Stadsduva i Fågelparadiset

En koltrast, hane, satt på staketet, dold av buskarna. Efter ett tag flög den ner och snappade upp en brödbit, som den försvann med bortåt dagiset. Då kom i stället en stadsduva och slog sig ner på marken. Den tog god tid på sig och mumsade fortfarande när jag gick därifrån.

Men det fanns få småfåglar. Kanske skrämdes de bort av de stora fåglarna. Men jag såg den här gråsparven och en talgoxe. Ytterligare småfålar satt i buskarna en bit bort.