5 april, Ringduvor, sothöns och gräsänder har kommit samt lite vårblommor

Jag såg ringduvor, skrattmåsar, silltrutar, gräsänder, sothöns, koltrastar, skator, snöskator och en stadsduva.

Är våren på gång?
Jag har haft semester (om man nu kan ha det när man är pensionär) och varit i Australien i bortåt en månad. När jag reste var det full vinter med kyla och mycket snö. Jag hade hoppats att våren skulle ha kommit nu när jag kom hem i söndags. Men då såg det fortfarande ut så här.

Men det var tio grader varmt och det har det fortsatt med. Därför var det gott om vårtecken när jag tog min första promenad runt Trekanten efter hemkomsten.

Ringduvorna har kommit
Redan från början hörde jag att det var en annan fart på fåglarna nu. Gråsparvar tjattrade från bilparkeringen vid tunnelbanan.skrattmåsarna skränade ute över isen. skatorna skrattade lite här och var. Och koltrastarna kvittrade.

En stadsduva och några koltrastar letade mat i Kryddparken. Andra koltraster rotade runt lite överallt runt sjön.

När jag kom upp i skogen hörde jag en ringduva från Tomtplatsen. Jag skymtade en annan lite längre upp emot Nybohov. Det var för mig årets första flyttfåglar, ringduvorna brukar ju vara först. Men jag kom inte åt att fotografera någon av dem.


Sedan varken såg eller hörde jag någon på de vanliga ställena för dem, d v s Terrassen och dungen där bredvid. Men när jag kom tillbaka till Trekantsparken höll två ring-duvor på att leta mat vid stranden. De hade där sällskap av en skrattmås och en skata.


Skrattmåsar på isen

Ett annat vårtec-ken var att ett stort antal skrattmåsar samlats på isen för att leta efter alla de godbitar, som nu töat fram. Vad som slog mig var att praktiskt taget alla redan hade de mörka sommarhät-torna på sig. Annars brukar ganska många så här års, särskilt unga fåglar, fortfarande ha vita huvuden med bara en mörk fläck på sidan.

Bland skrattmåsarna fanns också några silltrutar och kanske också någon fiskmås.

Gräsänder vid badet

Så fort isen börjar släppa kontakten med stranden så att det blir en smal ränna med vatten där, brukar gräsänderna dyka upp. Så var det även i år. Vid badet var det någon meter öppet vatten. Dar promenerade och simmade nu ett gräsandspar.

En död och en levande sothöna vid Svanboet
I den öppna rännan vid Svanboet låg en död sothöna. En levande låg och försökte söka skydd bland täta trädgrenar intill. Den tittade hela tiden mot den döda och föreföll mycket rädd. Var det ett par, där den ene nu råkar ut för en ond bråd död?

Vårblommor: snödroppar, krokus och scilla

På båda sidor om Anticimes blommade stora grupper med snödroppar. Nedanför Terrassen blommade krokus av olika färger. Där fanns också en ensam scilla. Intill den kröp en insekt på ett torrt blad. Även det ett vårtecken. Påskliljorna började också skifta i gult, men det brukar ju ta tid innan det blir riktiga blommor av det.
Insekt, scilla och krokus nedanför Terrassen

Skator och snöskator på gräsmattorna


På gräsmat-
torna vid Trekantsstran-
den och Trekantspar-
ken letade snöskator och skator efter något ätbart.

En skata tog sig också ett dopp vid stranden innan den flög upp i ett träd och putsade sig.


Så även om isen fortfarande ligger (men det gör den inte länge till, det brukar gå fort när den börjar släppa från stranden) och det finns en del snöfläckar kvar var det gott om vårtecken ute. Det finns hopp även i år...