9 april. Dagens flyttfåglar; knipa, sädesärla, rödhake, bofink, stare, kanadagås och kanske knölsvan

Jag såg knipa, rödhake, bofink, stare, sädesärla, kanadagås, skrattmås, fiskmås, gråtrut, gräsand, sothöna, koltrast, skata,och kanske en knölsvan.

En knölsvan i Badviken?


När jag i morse tittade ut genom fönstret såg jag en stor vit fågel simma i det öppna vattnet vid badet.

Jag tog den här bilden och såg att det var "en möjlig knölsvan" för att tala ubåtsjagarspråk från 80-talet. Det måste ju undersökas omedelbart.


Försedd med lite bröd för att locka upp den "möjliga svanen" och fastställa dess art och eventuell identitet (jag har väl som så många av er en dröm om att gamle Aloe ska dyka upp igen) gav jag mig iväg. Det var fyra grader varmt och blåsta hård vind bortifrån Blommensbergsviken.

Fåglar syntes och hördes överallt. Det var på sätt och vis synd, för jag måste ju stanna till och titta och fotografera allt av intresse. Därmed tog det tid att komma till badet. Då hann den "möjliga svanen" försvinna. Jag fick alltså aldrig reda på om det var en svan och i så fall vilken. Men jag såg som sagt en hel del annat intressant.

Stare i Trekantsparken
4-5 större fåglar rörde sig i ett träd i Trekantsparken. På bilden uppe till höger ser den för mig ut som en stare med sin prickiga rygg.

Många skrattmåsar på isen, men också fiskmåsar och gråtrutar
Med en lätt överdrift kan man säga att hela isen var täckt av skrattmåsar. De flesta fanns i området utanför Trekantsparken och Sportfiskarna. Men när jag matade sothönsen vid Grillplatsen var helt plötligt "alla" där.

Bland skrattmåsarna på isen fanns också flera stycken fiskmåsar och gråtrutar.

Bortjagad kanadagås
Vid Sportfiskarna stod också en kanadagås på isen. Den blev dock bortjagad av några aggressiva skrattmåsar och försvann bort emot badet till. Den måste sedan ha fortsatt, för när jag kom dit fanns den inte där.

Sothöns och gräsänder

I de öppna vattnen utefter Trekantsstranden och Matningsviken såg jag en sothöna och ett par gräsandshanar. Kring Grillplatsen låg ytterligare två sothöns och fyra gräsänder, varav en hona. De kom alla upp på land när jag matade sothönsen men drog sig iväg in under träden när alla skrattmåsarna kom.

Sädesärla på isen i Matningsviken

IPå isen i Matnings-
viken sprang en sädesärla omkring och vippade på stjärten. Det såg ut att finnas mycket ätbart där för den. Är den här vid den här tiden är nog våren inte senare än vanligt trots den kalla och snörika vintern.

Knipa vid Svanboet

IVid iskan-
ten utanför Svanboet simmade en ensam kniphane. Jag hoppas att vi snart får se en hona här så att det kan bli någon häckning i närheten av Trekanten som de senaste två åren.

Rödhake och bofink bortanför badet


i träden vid vattnet mellan Badet och Bron hördes flera bofinkar. Jag fotograferade först vad som jag i motljuset uppfattade som en av dem. Det visade sig dock vara en rödhake. En riktig bofink, en hona, kom dock dit och fastnade på korten.


Under trädet satt en koltrasthane.

Så även om jag inte fick svar på de frågor jag gick ut för att få, blev det en mycket lyckad promenad, tycker jag,.