10 april. Båda kniporna på plats liksom blåsippor och tussilago

Jag såg knipa, skrattmås, fiskmås, gråtrut, gräsand, sothöna och kråka.

Det såg ut som en perfekt vårdag med strålande sol och över tio grader varmt. Men en envis vind från Blommensbergsviken gjorde att det ändå kändes rätt kyligt i motvinden på den Södra stranden. På hemvägen utefter Trekantsstranden var det betydligt skönare när solen låg på och vinden mojnade och låg i ryggen.

Parbildning hos gråtrutar
Isen var mycket porös och hade släppt landkontakten runt hela sjön. På den stod stora flockar med skrattmåsar, men kanske också några fiskmåsar. Nära Södra stranden stod också några gråtrutar på isen.


När ytterligare en kom inflygande sträckte en av dem på halsen och skrek ett högt läte. Den inflygande slog sig då ner hos denne. De inledde en lustig ceremoni med halsrörelser avslutat med att den nya pickade på isen, varefter den andra pickade på precis samma sätt på samma ställa. De kände definitivt samhörighet med varandra.
Trutarna dansar med halsarna mot varandra Den nykomne pickar på isen Den förste truten pickar på samma ställe

Intill dem stod en ensam kråka.

Gräsänder och sothöns
Nju börjar det bli alltfler gräsänder och sothöns i sjön. De flesta håller till i det öppna vattnet mellan Badet och Sportfiskarna. Ett gräsandspar hade tydligen redan hittat varandra och dragit sig över till Södra stranden för att få vara ifred.

Nästan utslagna blåsippor
På vårt vanliga blåsippsställe nära Blommensbergsviken var det gott om knoppar. Några av dem var nästan utslagna. Jag hoppas verkligen att de får stå ifred i år också.

Båda kniporna på plats

Idag låg båda kniporna, såväl hanen som honan, vid samma träd vid Trekantsstran-
den, som de höll till kring förra året. Vi kan kanske hoppas på en häckning i år också. Det blir i så fall det tredje året. Fast jag har aldrig tidigare lyckats få se boet, bara sett honan med ungarna när de är kläckta.

Båda dök flitigt efter mat. Det var därför svårt att få med båda på samma bild. En ilsken sothöna försökte jag bort dem men de bara dök och kom upp bakom den, så den gav upp.
Hanen dyker. Först upp så högt som möjligt... ...sedan in med stjärten så att baken kommer upp och huvudet nedåt Honan kommer upp efter ett dyk

Årets första tussilago

Vid stranden nära Sportfiskarna såg jag årets första tussilago. Två var utslagna och några till hade knoppar. Det är samma ställe där de första kring Trekanten brukar visa sig. Då är det definitivt vår, tycker jag.