28 april. Magnolian vid Anticimex blommar

Jag fotograferade knölsvan,sothöna, skrattmås, fiskmås, strandskata, ringduva, skata och snöskataT

Det har varit lite höga skyar och något lägre temperaturer under några dagar men idag var det återigen nästan molnfritt. Temperaturen på eftermiddagen låg kring 17 grader. Alltså sommarväder meteorologiskt sett.

Fiskmåsarna på taket ligger också på ägg


I tisdags låg också en fiskmås på ägg på taket till Ahlsells. Precis som strand-
skatorna har de valt samma plats som förra året, d v s inne i hörnan mot huskroppen. Troligen är de också samma indivi-
der som förra året. Då kunde de ju samsas bra däruppe.

Fiskmasarna har som förra året bäddat med lite mjukt underlag medan strandskatorna som vanligt ligger direkt på gruset på taket.

Strandskatan nere till vänster och fiskmåsen längre bort till höger

Svanarna skilda åt men kvar i sjön
"Vanligtvis välunderrättad, trovärdig källa" har sagt mig att svanarna nu har parat sig. Men de har såvitt jag kan se ännu inte börjat bygga på något bo. Det ska bli spännande att se om de stannar kvar och häckar här eller om de - som svanarna förra året - drog iväg utan att häcka.

Men idag låg de på olika håll i sjön. Den ena höll på med en intensiv rengörings-
procedur på vattnet utanför Grillplatsen. Så här såg det ut.

Den andre stod intill land vid Trekantsparken och lät sig bli matad.

Utanför låg en del skrattmåsar och väntade snällt på sin tur. Men naturligtvis blev det liv i dem när jag kastade ut det som blev över åt deras håll..

Sothönsen fortsätter med sina bon

Vid Trekantspar-
ken har ruvning-
en definitivt börjat. Idag såg jag också en sothöna, som låg i boet vid Grill-platsen. Den kan ha börjat ruva men den kan också bara lagt sig att vila tillfälligt. I Blommensberg-
viken fortsatte byggandet på boet även om sothönan gjorde en paus för att äta lite av mitt medhavda bröd.
Sothöna i boet vid Grillplatsen

Övriga bon var såvitt jag kunde se nu tomma även om det förekom aktiviterer i deras närhet. Ja, i det vid Svanboet ligger det ju en död sothöna, så det lär väl inte användas i år.

Få gräsänder, särskilt honor
Jag såg en del gräsänder utefter nästan hela Trekantsstranden, men nästan bara ensamma hanar. Allt fler honor ligger troligen och ruvar på olika ställen runt omkring sjön.

Ringduva, skata och snöskator runt sjön och bara ekorrar på sluttningen
Egentligen såg jag inte särskilt många fåglar runt sjön heller. En ringduva ringduva och en skata på gräsmattorna vid Trekantsstranden och ett par snöskator upp emot sluttningen var allt.

På själva sluttningen såg jag inga fåglar alls, bara tre eller fyra ekorrar som virvlade runt på marken och i träden över en större yta. Trots att jag försökte följa dem ganska länge med kameran fick jag bara med en av dem på en bild. Allt gick för fort för kameran och mig.

Magnolian vid Anticimex och andra träd blommar
Men idag var det varken fåglar eller vårblommor som ver mest intressant utan de blommande träden.

Magnolian vid Anticimex blommade för fullt. Den ser inte så mycket ut på avstånd, men tittar man närmare på blommorna är de mycket vackra.


Prydnadskörbärsträden blommar för fullt med ljusrosa blommor liksom ett intilliggande träd med gröna blommor.

Jag såg som sagt inga nya vårblommor men den här mattan av vitsippor vid gången mot hissbanan överträffar de mattor vid Södra stranden jag skrev om sist.