12 augusti. Svanfamiljen, nu med två ungar, i Badet

Jag fotograferade sothöna, knölsvan, kanadagås och vigg.

När vi kom ut efter handbollen var det halvklart, vindstilla och ca 20 grader varmt.

Svanfamiljen i Badet
När vi först såg svanarna låg Sara med de två ungar som var kvar utanför Anticimes. Svante hittade vi i Badet.

Efterhand kom Sara simmandes dit med ungarna.
Sara kom mot Badet med ungarna

De vuxna svanarna betade då på botten på så stort djup att de måste tippa kroppen och sträcka på halsen för att nå ner. Ungarna försökte följa deras exempel intill dem men hade svårt med balansen och nådde inte ända ner med sina kortare halsar. En av dem försökte sig då på att dyka under vattenytan - och lyckades. Det ska ju svanar inte kunna. Fast jag tror inte att den kom åt att äta på den korta stund den var under vattnet.

De övergick i stället till deras numera vanliga sysselsättning - att noppa dunen på sig. Så här såg det ut.Jag har visserligen inte sett och fotograferat andra svanungar på så nära håll som på de här bilderna, men för mig ser det inte helt friskt ut. Det ser ut som om dunen inte stöter bort vattnet på normalt sett utan blir blöta och tilltufsade. Titta noga på bilderna och bedöm själv. Rätta mig gärna om jag har fel. Jag vill ju så gärna att de ska vara friska och kunna att växa upp här i Trekanten.
Brukar svanungar se ut så här vid den här tiden på året?

När någon på land kom för nära dem kom Svante ihåg sin grundläggande uppgift - att försvara familjen. Han ställde sig i vattenbrynet och väste som han brukar.

Aggressiv sothöna i Badet jagade viggar

Förutom svanarna fanns en sothöna i Badet. Den dök efter mat på sitt vanliga sätt - den trampade sig upp i luften först innan den böjde ner huvodet för att få fart nedåt. När de viggar, som legar lite längre ut i Sjögräsbältet kom närmare ägnade den sig i stället med energi åt att försöka jaga bort dem. Men de verkade inte bry sig särskilt myckat.
Sothönan i Badet dyker efter mat

Jag gissar att det är samma sothöna som förra söndagen angrep en sothönsunge, som kommit in på det som han - eller hon - ansåg vara sitt revir. Vi tittade länge efter ungen och dess mamma kring Bron men såg inte till dem. Men de kan ju ha gått och lagt sig för natten, det var ju ganska sent på dagen.

Kanadagäss och sothöna vid Trekantsparken

Vid stranden av Trekantsparken stod tre kanadagäss. Där fanns också gott om gräsänder. Jag såg först inte till några sothöns och antog att de alla gått och lagt sig i boet för natten. Men efter ett tag kom en sothöna ut en stund innan den återvände tillbaka in i lövverket över vattnet.
Kanadagäss vid Trekantsparken