20 augusti. En svanunge och en sothönsunge

Jag fotograferade sothöna, knölsvan, vigg, kråka och skata.

Efter lite mer värme några dagar var vi nu tillbaka till en temperatur omkring 20 grader. Oavsett temperatur har vi nästan varje dag haft såväl solsken som regn. Så även idag.

Svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken
Bland det första jag träffade på under dagens promenad var svanfamiljen. Det var vid stranden av Trekantsparken. Svante stod vid bänkarna och tiggde. Sara och den enda kvarvarande ungen låg i vattenbrynet tillsammans med en mängd gräsänder.
Sara låg i vattenbrynet tillsammans med den numera enda svanungen

Såvitt jag kunde se var ungens fjäderdräkt betydligt slätare och jämnare än vad jag upplevt de senaste veckorna. Den såg också betydligt lugnare ut där den låg. Men det kanske var inbillning. Det kan också var en följd av - som Kicki Hermelin påpekat i gästboken - att noppandet kan ha berott på att svanungarna ruggat och att den kvarvarande ungen nu fått sin nya uppsättning av fjädrar och dun. Den "fula" fjäderdräkten skulle i så fall vara en naturligt del av svanungarnas utveckling och inte orsakats av sjukdom eller angrepp.

Sothöna med unge i Badet

Bland sjögräset utanför Badet fanns en ensam sothöna med en unge som lämnat "punkstadiet" och numera mer liknade vuxna sothöns. Jag utgick ifrån att det var den ensamma hona med unge, som jag tidigare sett utsatt för ett angrepp från en annan sothöna, som överlevt allt det. Det var i så fall mycket glädjande.
Sothöna med unge i Badet

Av sothönsfamiljen vid Trekantsparken såg jag nu bara till en vuxen sothöna. Det var länge sedan jag såg någon av ungarna i den nya kullen. Är det någon annan som sett dem nyligen?

Andra fåglar i sjön
Förutom en mängd gräsänder såg jag en ensam ung trut i Matningsviken och en hel del viggar i Sjögräsbältet.

Kråkor och skator på gräsmattorna

Ett par kråkor hittade mat på gräsmattan i Trekants-parken. Där fanns också en skata.

På gräs-mattorna vid Trekants-stranden fanns ytterligare skator som letade efter mat.
Kråka i Trekantsparken