8 september. Sothönsungen vid Badet lever vidare

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, gräsand, vigg, skata och stadsduva.

Fortfarande blandat väder varje dag och fortfarande med sommartemperaturer. Idag var det ljust grått väder och ca 14 grader efter lunch. Det blåste dock lite från Blommensbergsviken.

Svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken
Från balkongen såg jag svanungen med den ena vuxna svanen uppe på land vid Trekantsparken medan den andra svanen fanns i andra ändan av sjön. Apropå svanungen, eftersom jag inte fått några namnförslag på den döper jag den självsvåldigt till Svenne.

När vi kom ner till stranden gav sig Svenne ut på vattnet medan den andra - som jag tror var Svante - stannade kvar på land. Svenne simmade mot Sportfiskarna och mötte där den andra, alltså troligen Sara. Hela familjen återsamlades sedan vid stranden. Där var också gott om andra fåglar såsom gräsänder, sothöns, stadsduvor och - lite längre ut på vattnet - ett par viggar.
Svanfamiljen vid stranden av Trekantsparken tillsammans med några gräsänder
En av de två sothönorna
vid Trekantsparken
Gräsänder och en stads-duva i Trekantsparken
Två viggar lite längre ut på sjön

En skata, som saknade fjädrar på halsen, fanns på gräsmattan i Trekantsparken. En annan skata letade mat i papperskorgen vid stranden.

Sothönsungen vid Badet lever vidare

Till min stora glädje såg jag en sothöns-unge med mamma i Badet. Det måste vara samma sothönsunge, som föddes i juli i Blommens-bergsviken och som den 5 augusti spelade död när den var på väg att dränkas av en annan sothöna.
Sothönsunge med mamma i Badet

Nu var den nästan vuxen och dök idogt och skickligt efter mat. Den verkade alltså ha goda möjligheter att överleva vidare självständigt.

Lite längre ut, i Sjögräsbältet, låg det flera viggar, varav en är med på bilden till höger. Däremot såg jag inte heller idag till den kull med nykläckta gräsandsungar, som man såg här förra veckan. Men jag gick ju heller inte runt hela sjön idag.

Fortsatt sommargrönska
Den fuktiga sommaren utan längre värmeböljor har lett till att den frodiga sommar-grönskan hade bibehållits, praktiskt taget helt utan gula blad. Träden hade vackra frukter. en ensam maskros - eller är det en fibbla av något slag? - växte på gräsmattan i Trekantsparken.
Fortfarande helt gröna träd
Kastanjer
Vilket träd är det här?

En fiskare ute på vattnet fick upp en liten fin gädda, som han försiktigt lirkade loss från kroken ocjh släppte tillbaka i sjön.