4 januari. Koltrastar, blåmesar, gråsparvar och en pilfink

Jag fotograferade pilfink, blåmes, gråsparv och koltrast.


Idag sken solen! Ja, inte nere vid sjön förstås. Det dröjer länge innan solstrålarna når ända dit. Men det blev ändå lite ljusare där.

Nattens kyla har gjort att isen nu låg spegelplank. När jag gick ut vid ettiden visade min termo-meter på fyra plus-grader. Men nere på marken verkade det vara nollgradigt och blåsa lite.

Nyfrusen spegelblank och snöfri is på Trekanten
Nyfrusen spegelblank och snöfri is på Trekanten
Skridskoåkare prövade isen
Vassen vid det gamla Svanboet

En hel del knagglig is hade försvunnit från gångbanorna. Men det var fortfarande lättare att gå på snöfria delar av gräsmattorna.

Gråsparvar och blåmesar i Doftparken


I Doftparken hade en del gråsparvar flyttat in i det gamla skatboet, där de bodde förrförra vintern. Grenen som boet satt i hade dock böjt sig betydligt sedan då. Det som då var vägg måste numera fungera som golv. Men det gick tydligen bra det också. bara det gav skydd och värme under vintern.

Bredvid skatboet hade man även i år hängt ut några talgbollar. Det verkade nu mest locka blåmesar.

Det gamla skatboet, som nu återanvänds av gråsparvar

Enstaka koltrastar, gråsparvar och blåmesar i Fågelparadiset
Även idag såg jag först inga fåglar alls i Fågelparadiset. Men så småningom hittade jag två koltrastar uppe i ett träd. Sedan kom en blåmes fram till den upphängda talgbollen. Och inne i en buske hittade jag en gråsparv eller två. Men fler blev det inte trots att jag väntade ganska länge.
Koltrast, hane, i Fågelparadiset

Gråsparvar och pilfinkar i buskagen vid Trekantsstranden
När jag gick ut på den här delvis snöfria delen av gräsmattorna vid Trekantsstranden hörde jag ett högljutt tjatter från de låga buskagen där.


När jag tittade närmare efter kunde jag se en mängd fåglar inne i och under buskarna. Det var mest gråsparvar, men också enstaka koltrastar och pilfinkar. De var dock inte så lätta att fotografera. Kamerans fokus hamnade oftast på buskarnas grenar. Men en pilfink satt ensam högt uppe och fritt synlig i en buske.

Pilfink bland de låga buskarna vid Trekantsstranden