Nya bilder

Mars 2014

31 mars. Tidig morgonpromenad med bl a bofinkar och viggar

Vi gav oss iväg en gråkall tidig måndagmorgon upp på Sluttningen. Jag skulle bli visad var duvhökarna hade sitt bo förra året. Förhoppningsvis skulle vi också få se duvhökarna idag.

Boet fanns ungefär där jag oftast sett hökarna i år. Men några hökar såg vi tyvärr inte idag. Däremot bofinkar och en del andra fåglar,
Bofink, hane, på Sluttningen mot Nybohov


Bofink, hane, på Sluttningen mot Nybohov
Koltrast på Sluttningen mot Nybohov

Ute på sjön låg en hel del viggar tillsammans med lite måsar.


Vigg, hona, ute på vattnet
Vigg, hane, ute på vattnet
Viggar och måsar ute på vattnet

29 mars. Grönfink på Terrassen och nötväcka på Sluttningen

Även idag var det varmt och soligt. Skrattmåsarna hade intagit sina platser på den vanliga grenen vid Trekantsparken.

Uppe på Terrassen virvladel ett par grönfinkar runt i en yster kurragömmalek. Då och då stannade de upp och vilade sig. nedanför Terrassen letade flera bofinkar och koltrastar mat på marken.
Grönfink på Terrassen


Grönfink på Terrassen
Koltrast nedanför Terrassen

Vi satt ganska länge där vi brukade se duvhökarna. Vi skymtade dem och hörde dem på avstånd idag. Men i träden närmare oss fanns det många bofinkar. Närmast och mest nyfiken på oss var en nötväcka i en tall


Nötväcka på Sluttningen mot Nybohov

28 mars. Årets första sädesärlor och sothöns

idag behövde jag inte ens gå ut för att få bilder på fåglar. Medan jag åt lunch slog sig en fiskmås ner på taket mittemot mitt matbord. Den satt i solskenet en bra stund och tittade ut över parken nedanför innan den gav sig iväg.
Fiskmås på taket mittemot

Men direkt efteråt slog sig två skrattmåsar ner på samma plats och inledde den sorts synkrona halsdans, som brukar markera inledningen på en häckning. Så väl som de följde varandras rörelser - fast spegelvänt med ryggarna mot varandra - måste de bli ett par.


Synkron halsdans - spegelvänd och med ryggarna mot varandra

På eftermiddagens promenad hände det en hel del, bl a årets första sädesärla, men det får ni läsa om här.
Årets första sädesärla vid Badet

21 mars. Återigen vår. Knipor, storskrakar och viggar i sjön men inga gräsänder, sothöns eller svanar. Fälthare på Terrassen

Idag var det åter igen solsken och 10 grader varmt. Snön försvann snabbt liksom isen på sjön. Därmed kom också fåglarna tillbaka dit. Först var måsarna. Men mest spännande var kniporna. Vi brukar ha ett par häckande här och de verkar ha kommit tillbak i år igen. Men här fanns också en annan knipkhane, som försökte uppvakta honan. han kråmade sig verkligen för henne men föreföll inte att ha någon framgång. Hon höll sig till sin vanliga partner. Så tolkade jag det i alla fall.
Den nya kniphanen kråmade och krumbuktade sig å det grövsta


Den nya kniphanen kråmade och krumbuktade sig å det grövsta och närmade sig...
...kniphonan

Medan detta pågick landade en flock med storskrakar i närheten och närmade sig kniporna. De såg ut att ordna ett fiskedrev men kom av sig. I närheten läg ett par viggar. men jag såg inte till vara vanliga fåglar i sjön - gräsänder, sothöns eller svanar.

Jag vände blicken mot stödmuren nedanför Terrassen och kunde konstatera att det bara fanns några få krokusar kvar där efter vinterattacken. Samma konstaterande gjorde den fälthare, som stod ovanför stödmuren.
Fältharen på Terrassen konstaterade att vinterattacken tagit hårt på krokusarna

Idag fick jag flera bilder på bofinkar. Intill Terrassen slogs två av dem i ett träd så fjädrarna rök. De föll tillsammans ner på gångvägen, där segraren stolt stannade kvar på slagfältet. Eller var det en parning, den ena såg faktiskt ut som en hona...


Bofinkarna slogs så fjädrarna rök, eller...
Stolt segrare eller...
Bofinkshane på Sluttningen mot Nybohov

Blåsipporna i Blommensbergsviken hade dock utvecklats trots vårens bakslag. Det fanns fler knoppar än sist och några vill jag nog påstå redan var utslagna, om än inte så mycket.


Nästan utslagna blåsippor

19-20 mars. Vintern slog till igen

Efter den tidiga våren hämnades vintern. Det blev en vecka med köldgrader och ofta hårda vindar, snö och dimma. Stora delar av sjön blev åter istäckt. Måsarna använde den nyfrusna isen som utgångspunkt för sina upptäktsfärder.


Is på sjön
Måsar på isen
Snöglopp och dimma

12 mars. En av duvhökarna jagade en ekorre

Det hände så mycket på dagens promenad att jag gör ett särskilt dagboksblad för det. Du hittar det här eller via länken till höger. Vädret var perfekt. När jag gick ut på förmiddagen strålade solen . Det var vindstilla och mer än 10 grader varmt.

Det mest spännande som hände var att en av duvhökarna försökte slå en ekorre i en tall precis framför mig. Jag såg den flyga in mot tallen men göra en plötslig undanmanöver och slå sig ner i kronan med uppsikt nedåt. Då såg jag det tilltänkta bytet, en ekorre. Den hade väl suttit på en gren men upptäckt faran och tryckte sig nu mot tallens stam där höken inte kunde komma åt den. Den rörde sig sedan försiktigt uppåt och nedåt utefter stammen medan den funderade ut ett sätt att ta sig därifrån utan att blotta sig. Det här pågick en lång stund. Såvitt jag kunde se hitttade den senare ett sätt att via en gren ta sig vidare till ett annat träd längre bort ifrån höken.
Duvhöken höll koll på ekorren på tallstammen under honom

Men det var inte det enda som hände. Förutom gräsänder fanns det en grupp viggar i sjön. Jag hörde och delvis såg de första flyttfåglarna, både ringduvor och bofinkar. Överallt runt sjön sjöng småfåglar som talgoxar, blåmesar och grönfinkar. Jag fick också fina bilder på en hackspett medan jag följde duvhökens ekorrjakt.


En flock viggar utanför det gamla Svanboet
Blåmes nedanför Terrassen
Grönfink nedanför Terrassen

När det gällde vårblommor fanns det nu gott om krokus nedanför Terrassen.Och i vårt vanliga blåsippsstånd visade sig nu långt gångna knoppar.

8 mars. Dagens bästa bilder fick jag på en talgoxe vid tunnelbanan

Den satt så ensam och sjöng sin vackraste locksång i ett träd. Uppenbarligen förgäves för ingen annan talgoxe dök upp. annars brukar talgoxar så här års fara runt bland träd och buskar fara runt påp ett sätt, som gör det omöjligt att få med dem på bild.
Talgoxe vid tunnelbanan


Talgoxe vid tunnelbanan

Annars tillbringade vi större delen av promenaden på Sluttningen mot Nybohov där vi de senaste dagarna hittat duvhökarna, hackspettarna och nötskrikorna. Det gjorde vi i dag också men bilderna på dem blev inte så bra. Ljusförhållandena var inte så bra med växlingar mellan starkt solsken och djup skugga.


Duvhök på Sluttningen mot Nybohov, till hälften i sol, till hälften i djup skugga
Nötskrika på Sluttningen mot Nybohov
Större hackspett, hona, på Sluttningen mot Nybohov

Isen verkade annars vara helt försvunnen från sjön. Det blev en kort istid i år.

6 mars. Duvhökar på Sluttningen mot Nybohov - nu med bilder

På morgonen bröt solen överraskande igenom dimmolnen. Jag gav mig därför ut vid halvåttatiden för att försöka få någon bild på de duvhökar jag sett i förrgår. Det var då lite för mörkt för att fotografera där men med tiden kom en sned sol att belysa åtminstone trädtopparna på Sluttningen. När jag närmade mig det område jag sett dem på tidigare hörde jag det efterlängtade lätet för att kunna lokalisera dem.

Så här lät det
 music player.

Det tog ett tag innan jag fick syn på den första. Den fastnade faktiskt på en bild redan då men det såg jag inte direkt. Men efter en tid fick jag flera chanser - och fler bilder. Eftersom det var på lite olika platser i närheten tror jag att båda är med på bilderna, könen är ju lika.
Duvhök på Sluttningen mot Nybohov


Duvhök på Sluttningen mot Nybohov

Medan jag väntade på lägena för duvhökarna fick jag också bilder på lite andra fåglar i skogen eller på vägen dit. T ex ett par större hackspettar.


Större hackspett, hane, på Sluttningen mot Nybohov
Större hackspett, hona, på Sluttningen mot Nybohov

Där fanns också flera koltrastar och lite nötskrikor.


Koltrast, hane, på Sluttningen mot Nybohov
Koltrast, hona, på Sluttningen mot Nybohov

Isen hade dragit sig tillbaka mot Bron och såg ut att var på väg att lämna Trekanten för gott.

4 mars. Duvhökar på Sluttningen mot Nybohov - tyvärr inte på bild

Ungefär mitt på sluttningen hörde jag ett genomträngande fågelläte jag inte hört tidigare kring Trekanten.

Det var duvhökar. Jag hade hört att de häckade någonstans här på Sluttningen förra året, men då såg jag dem aldrig. Två stycken satt nu i olika träd en bit ifrån varandra och kommunicerade. Jag lyckades aldrig få syn på dem när de satt stilla i sina träd. Men när de förflyttade sig till andra träd kunde jag se dem, ibland på nära håll. Vid ett tillfälle flög en av dem förbi bara några meter ifrån mig med ett byte i sina klor. Men eftersom jag aldrig visste varifrån de startade hann jag inte med att få några bilder på dem, vare sig med eller utan byte.

Som plåster på såren visade sig en nötskrika i ett annat träd intill. Annars såg jag ovanligt få fåglar på Sluttningen. Kanske beroende på duvhökarnas närvaro.
Nötskrika vid Tomtplatsen

Isen krymper, men det går ganska långsamt. Fortfarande är mer än hälften av sjön istäckt. Men det öppna vattnet utefter stränderna lockar som vanligt hit gräsänder. Igår såg jag ju mina första i sjön. Idag såg jag ett par vid Trekantsparken och ett par nära Matningsviken.


Gräsandspar vid Trekantsparken

Blomningen nedanför terrassen hade inte utvecklats. Det såg exakt likadant ut som för en vecka sedan. Men det fanns betydligt fler snödroppar såväl vid Anticimex som vid det gamla Svanboet.

3 mars. Årets första gräsänder i sjön

Ända sedan det första isfria vattnet utefter stränderna i Trekanten visade sig för några veckor har jag ju väntat på att årets första gräsänder skulle slå sig ner där. Men först nu såg jag mina första gräsänder i sjön. Från min balkong såg jag ett par vid stranden av Trekantsparken.
Årets första gräsänder vid Trekantsparken
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Större hackspett på Sluttningen mo Nybohov
Snöskata på gräsmattorna vid Trekantsstranden
Fiskmåspar på taket mittemot mitt matbord
Fiskmåspar på taket mittemot mitt matbord
En del träd hade börjat få "kissar"
Skrattmåsarna på den vanliga grenen vid Trekantsparken
Bofink nedanför Terrassen
Bofink på Sluttningen mot Nybohov
Fantasieggande linjespel i grenverket
Fiskmås på taket mittemot
Fiskmås på taket mittemot
Skrattmåsar på taket mittemot
Årets första sothöns vid det gamla Svanboet
Bofink, hane vid Sportfiskarna
Blommande blåsippsställe
Kniphonan med sin gamla hanen
Kniphonan höll sig till sin gamla hane trots alla krumbukter från den nya
En flock storskrakar slog sig ner intill kniporna
Ett viggpar höll till i närheten
Kvarvarande krokus nedanför Terrassen
Fältharen på Terrassen konstaterade att vinterattacken tagit hårt på krokusarna
Fältharen på Terrassen konstaterade att vinterattacken tagit hårt på krokusarna
Vacker hasselskog på sluttningen mot Nybohov
Åtminstone den här blåsippan betraktar jag som utslagen...
...och den här
Mycket snö och is
Fiskmås över sjön
Ekorren höll sig intill stammen
Ekorren höll sig intill stammen
Större hackspett, hane, på Sluttningen mot NybohovMuntert porlande vårbäck
Muntert porlande vårbäck
Krokus nedanför Terrassen
Knoppar på det vanliga blåsippsstället
Talgoxe vid tunnelbanan
Talgoxe vid tunnelbanan
Talgoxe vid tunnelbanan
Skata vid Tomtplatsen
Första bilden på en av duvhökarna
En av duvhökarna på Sluttningen mot Nybohov. Den andra skymtar nere till vänster på bilden
Duvhök på Sluttningen mot Nybohov
Duvhök på Sluttningen mot Nybohov
Större hackspett, hane, nu i ett annat träd
Nötskrika på Sluttningen mot Nybohov
Nötskrika på Sluttningen mot Nybohov
Skata i Doftparken
Isen hade dragit sig tillbaka mot Bron
Isen drog sig sakta tillbaka från stränderna
Gräsandspar nära Matningsviken
Samma krokus nedanför Terrassen som förra veckan
Nya snödroppar vid Anticimex
Nya snödroppar vid det gamla Svanboet
En del träd hade börjat få hängen
Årets första gräsänder vid Trekantsparken