12 mars. En av duvhökarna jagade en ekorre
Idag var det strålande väder. Solen sken från en klarblå himmel. Det var vindstilla och drygt 10 grader varmt när jag gick ut på förmiddagen.

Gräsänder och viggar i sjön
Idag låg det ytterligare ett par gräsänder vid Trekantsparken. Paret vid Matningsviken låg kvar. Men utanför det gamla Svanboet fanns en flock med ett tiotal viggar. De såg ut att bara ligga och njuta i solskenet utan att anstränga sig att skaffa mat.
Några av viggarna utanför det gamla Svanboet
Gräsandshane utanför Trekantsparken
Gräsandspar i Matningsviken
Båda betade ivrigt på botten

En kakofoni av fågelsång utefter hela Norra Stranden
Fågelsången, särskilt när jag närmade Terrassen, var nästan bedövande. Det var ofta svårt att särskilja de olika lätena. Och när jag lokaliserat något spännande ljud åt ett håll och försökte fånga in upphovsfågeln med kameran, dök det upp ett ännu mer spännande ljud i andra riktningen. Så resultatet blev inte så många bilder som man kunde väntat sig. Men här är några i alla fall.
Gråsparvar under Sportfiskarnas tak
Koltrast på gräsmattan vid Trekantsstranden
Blåmesar på Terrassen

Årets första flyttfåglar
Bland alla ljud kunde jag särskilja två flyttfåglar - bofink och ringduva. Bofinken hörde jag först uppifrån Terrassen och ringduvan nära Badet. Sedan hörde jag båda på Sluttningen mot Nybohov. Men tyvärr blev den enda bilden på dem den här ringduvan på Sluttningen.

Mycket krokus vid Terrassen


På och nedanför Terrassen hade snödropparna blommat ut. Däremot fanns de kvar bl a vid anticimex och det gamla Svanboet.

Vid Terrassen hade dock krokusarna nu tagit över helt. De fanns både ovanför och nedanför stenmuren.

Krokus nedanför Terrassen

Flera knoppar på det vanliga blåsippsstället
På vårt vanliga blåsippsställe vid Blommensbersviken hade det kommit flera, stora knoppar, färdiga att slå ut vilken dag som helst om värmen höll i sig.
Blåsippsknoppar vid Blommensbergsviken

Duvhökar på jakt, bl a på en ekorre
Duvhökarna gav sig verkligen tillkänna idag. Redan utefter Trekantsstranden hörde jag då och då deras skrik från andra sidan sjön. När jag gick över bron såg jag en av dem på över Essingeleden bort mot berget på andra sidan dalgången mot Vinterviken. Och när jag kom dit där jag tidigare sett dem kunde jag då och då skymta dem i träden runt omkring mig.

Medan jag satt på en sten där såg jag att en av duvhökarna gjorde en snabb inflygning mot en tall mitt framför mig. Men den kom av sig och gjorde en konstig sväng innan den slog sig ner högt upp i trädet och tittade ner utefter stammen.
Duvhöken höll koll på ekorren på tallstammen under honom

Jag följde dess blick och såg då en ekorre tätt tryckt in emot stammen några meter ifrån höken. Jag antog att duvhöken hade försökt att slå ekorren när den befann sig på en gren, men att den upptäckt faran och tagit skydd in emot stammen. Så länge den höll sig intill den var den oåtkomlig för höken.

Jag såg inte när höken lämnade tallen och vart den tog vägen. Troligen lurpassade den i närheten. Men ekorren höll sig länge på den lodräta stammen även om det var obekvämt. Den föreföll att tänka på hur den skulle hitt ett mer varaktigt skydd.


Så småningom började den klättra högre upp i trädet på små grenar nära stammen. Så vitt jag kunde förstå hittade den en relativt skyddad gren som sträckte sig mot ett annat träd. Via den kunde ekorren senare ta sig vidare till en säkrare plats.

Ekorren försökte hitte en säker flyktväg

Intresserade åskådare var bl a en större hackspett och en blåmes.
En större hackspett, hane, tittade på...
...liksom en blåmes
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Vigghane utanför det gamla Svanboet
Viggflocken utanför Badet
Grönfink nedanför Terrassen
Årets första ringduva på Sluttningen mot Nybohov
Snödroppar vid det gamla Svanboet
Krokus nedanför Terrassen
Krokus nedanför Terrassen
Blåsippsknoppar vid Blommensbergsviken
Blåsippsknoppar vid Blommensbergsviken
En av duvhökarna höll koll på reviret
Ekorren höll sig intill stammen
Ekorren höll sig intill stammen
Ekorren höll sig intill stammen
Ekorren försökte hitte en säker flyktväg
Ekorren försökte hitte en säker flyktväg
Ekorren försökte hitte en säker flyktväg