Nya bilder

Augusti 2014

27 augusti. Sångsvan, sothöns, viggar och massor av gräsänder

Sångsvanen låg idag utanför vassen vid det gamla svanboet. Där hade den sällskap av en sothöna med två ungar,
Sångsvanen utanför vassen vid det gamla Svanboet


En sothöna med ungar intill svanen

Långt ute i Sjögräsbältet låg som vanligt så här års en grupp viggar för att äta upp dig inför fortsatt flytt söderut,


Viggar långt ute på vattnet

24 augusti. Talgoxe i mitt vardagsrum


Under stora delar av sommaren harn min balkongdörr stått öppen. En talgoxe har ofta kommit till balkongen men aldrig slagit sig ner när vi varit där. Men i söndags när jag satt och läste tidningen vid mit matbord i vardagsrummet flög den in fast vi var där. Den slog sig ner under bordet för att kolla om det fanns matsmulor där. När jag rörde mig flög den in i en jättestor benjaminfikus för att söka tillfälligt skydd. men snars var den tillbaka för att kolla eventuella smulor på bordet. Den verkade fullständigt hemmastadd och trygg även inne lägenheten trots att vi var där. Det var uppenbarligen inte första gången den varit ine.

10 augusti. Sädesärleungar, kanadagäss m m vid Trekantsparken

Vid stranden av Trekantsparken fanns en sädesärlefamilj med minst fyra ungar. Ungarna verkade flygfärdiga och nästan större än mamman, men de blev fortfarande matade av henne. Hon fick verkligen slita. Fler bilder på det hittar du i galleriet till höger.
Sångsvanen utanför vassen på andra sidan sjön

Men där fanns också många andra fåglar. Två kanadagäss gjorde en ovanligt tidig visit. En sothöna med en unge höll till i vattnet nedanför tillsammans med ett otal gräsänder. Några stadsduvor och en skata fanns också där.

Ute på vattnet låg sångsvanen. En sothönsfamilj med fyra nästan vuxna ungar höll till mellan Badet och Bron. Det blev en riktigt lyckad promenad som har fått en egen sida, som du hittar här.

6 augusti. Sångsvanen vid de gamla Svanboet och sothönsungar vid Grillplatsen

Den extrema värmen hade fortsatt trots flera intensiva regn- och åskbyar. När jag gick ut på min promenad vid ettiden var det ca 28 grader varmt och soldis. Givetvis fanns det få fåglar i rörelse på och kring sjön då. Under lång tid var den enda fågel jag såg sångsvanen, där den stod och vilade utanför vassen på andra sidan sjön. När jag hade gått runt sjön och såg den på nära håll var den praktiskt taget helt dold av vassen.
Sångsvanen utanför vassen på andra sidan sjön

Utanför Anticimex skymtade jag en vuxen sothöna som föreföll kommunicera med sina ungar lite längre fram. Nära grillplatsen fick jag syn på de två sothönsungarna. Det kan mycket väl vara de då små ungar jag för en tid sedan sett vid det gamla Svanboet.


Sothönsungar nära Grillplatsen

I vattnet utanför Trekantsparken fanns gott om gräsänder. De flesta föreföll att vara årsungar, som nu nått full storlek men ännu inte fått de vuxna fåglarnas särskilda kännetecken, t ex det blåa bandet på vingarna.


Nästan vuxna gräsänder vid Trekantsparken

I Blommensbergviken blommade fortfarande näckrosorna lika vackert som tidigare.


Näckrosor i Blommensbergsviken
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Sångsvanen utan för vassen vid det gamla Svanboet
Sothöna med unge vid det gamla Svanboet
Gräsänder och en sothöna vid Sportfiskarna
Talgoxe i mitt vardagsrum
Kanadagäss vid stranden av Trekantsparken
Stadsduvor vid stranden av Trekantsparken
Sångsvanen ute på vattenytan
Sothönsfamiljen kring äpplet
Ung gråsparv i Trekantsparken
Sångsvanen fanns någonstans bakom vassen
Sothönsungar nära Grillplatsen
Gräsänder vid Trekantsparken
Näckros med insekter i Blommensbergsviken