Fartyget och resebyrån

Vår resa arrangerades av den svenska resebyrån PolarQuest, som har sitt huvudkontor i Göteborg. Den grundades 1999 med speciell inriktning på kryssningar/expeditioner i Arktis och Antarktis. Resebyrån har sedan på begäran utvidgat utbudet av resor till många andra resmål med anknytning till djur och natur. Här kan du läsa mer om PolarQuest.

Vår resa företogs med faryget M/S Quest. Det ägs av resebyrån PolarQuest. Här finns fakta om M/S Quest.

 

Besättningen bestod av 24 personer. 8 av dem arbetade på bryggan, 4 i maskinen och 12 i hotell- och restaurang. Den var mycket internationell. Kaptenen var svensk. I övrigt kom besättning från Filippinerna, Panama, Ukraina, Honduras, Chile, Colombia, Jamaica, Rumänien och USA (läkaren).

Man fick nästan när som helst besöka bryggan och där på nära håll följa hur fartyget manövrerades. Det fungerade helt fantastiskt inne i de trånga fjordarna vi oftast vistades i. Två exempel.

vid en av utflykterna lade sig dimman så tät att vi inte såg fartyget när vi skulle åka tillbaka i gummibåtarna. För att vi inte skulle köra vilse i dimman fick vi stanna nära stranden. Fartyget gick istället in på grunt vatten bland isbergen och dimma till dess vi kunde se det.

Vid ett annat tillfälle passerade vi under gång ett ganska litet kristallisberg. För att vi verkligen skulle kunna få bra bilder från alla vinklar på det stannade fartyget upp och gick i en snäv cirkel runt isberget. Det gav verkligen spännande bilder.


Vi fick göra ett besök i maskinrummet där den filippinske chefsmaskinisten stolt visade upp sitt revir. Såvitt jag kunde se var det mycket modernt utrustat. Men vad som slog mig ännu mer var att allt var så rent. Jag önskar att det vore så prydligt hemma hos mig också.


All service med matlagning, servering, hyttstädning och annan sådan service fungerade också alldeles utmärkt.

Vid färd över öppet hav gjorde lättheten att manövrera M/S Quests att hon ganska snabbt kunde lägga om kursen och följa efter valar vi sett till dess de dök för gott. Fartyget fungerade också bra om havet låg stilla. Men vid stora dyningar eller stormigt väder rullade fartyget mer än de flesta andra fartyg jag rest med. Det gällde såväl i sidled som längdled. Men det var i och för sig en spännande upplevelse också. I vart fall i efterhand.

Så på det hela taget var M/S Quest synnerligen väl lämpat för kryssningar/expeditioner av den här typen.