Hongkong

Det fanns egentligen många orsaker till att vi inte skulle tycka om vår vistelse i Hongkong. Den första var att vi stannade där enbart därför att vi behövde ett avbrott i den långa resan till Australien. Egentligen var vi inte särskilt intresserade av staden i sig. Vi hade därför inte förberett oss särskilt mycket på vad staden hade att erbjuda oss, som normalt inte är så intresserade av storstadsturism.

Den andra var att vi kom dit efter att ha varit på resande fot i 18 timmar, den mesta tiden i ett trångt flygplan. Vi kom också dit halv sju på morgonen lokal tid, en tidpunkt då ingen stad är till sin fördel.

Den tredje var att båda våra resväskor var på villovägar. Min hade blivit kvar i London och skulle komma till vårt hotell på kvällen samma dag. Mariannes väska visste ingen var den befann sig. det visade sig senare att den hade varit i Australien och vänt. Den kom till vårt hotellrum på kvällen före vår avresa.

Den fjärde var att vi inte fick tillgång till vårt hotellrum förrän på eftermiddagen den dag vi kom. Vi var alltså både uttröttade och ofräscha när vi skulle börja turista.

Trots allt detta kom vi att trivas bra i staden.

Sightseeing från flygplatsen till hotellet


Trots den tidiga morgonen blev faktiskt busstransporten från flygplatsen till de olika hotellen i stadsdelen Kowloon en intressant sight-seeingtur på vackra öar, förbi en av världens största hamnar, genom ett av världens finansiella centra på nedre Kowloon och uppför Nathan Road, kanske Hongkongs affärsgata nr 1.

En av hamnarna i Hongkong

Trots rusningstrafik gav staden ett relativt lugnt och avslappnat intryck. Även om de flesta husen var mycket höga fanns det ändå lägre bebyggelse och grönska här och var. Mer om Hongkong kan du hitta här.

Nattmarknaden på Temple Street och skulpturparken i Kowloon Park
När vi väl kom in på vårt hotellrum på The Cityview Hotel fann vi att vårt rum låg på 15:e våningen av 25. Hotellet var modernt och trevligt med en - visade det sig - mycket väl utvecklad säkerhetsenhet. Enda nackdelen vi såg var att en kopp kaffe i hotellobbyn i väntan på rummet kostade 50 kronor. Utsikten uppifrån rumet hade varit fantastisk om det inte varit för att alla omgivande byggnader var minst lika höga.


Sedan vi vilat ut ett tag på eftermiddagen gav vi oss ut för att äta och utforska närområdet. Efter maten på ett kinesiskt snabbmatställe besökte vi den omtalade Nattmarknaden på Temple Street. den blev dock en besvikelse. Fast det var lördagkväll fanns där Inte särskilt mycket folk och inte heller särskilt mycket att köpa.

Nathan Road by night

Från nattmarknaden gick vi till Kowloon Park, där det skulle finnas en skulpturpark. Själva parken var mycket sparsamt upplyst och glest besökt. Vi tvekade innan vi vågade oss in där. Men väl inne i parken hittade vi skulpturerna. De var svagt belysta men på ett smakfullt sätt och alltså värda besöket. Från parken tog vi taxi hem.

Hongkongön med Victoria Peak
Den här dagen skulle vi besöka Victoria Peak på Hongkongön. Det är ett ca 500 meter högt berg mitt på den lilla ön. Däruppifrån skulle man ha en fantastisk utsikt över Hongkong. Man skulle t o m kunna se över de flesta skyskraporna, som faktiskt var något lägre.

Vi tog vi den väl fungerande tunnelbanan till stationen Admirality på Hongkongön. Den spektakulära bergbanan upp till toppen hade sin dalstation där i närheten. Problemet var att den naturliga vägen i gatuplanet dit spärrades av motorvägar, som var omöjliga att korsa.

Vi fick återvända till stationen och där ta oss upp till ett väl förgrenat system av gångvägar som gick igenom och mellan husen några våningar över markplanet. Gångvägarnas kantades nästan överallt av luxuösa butiker, liksom en galleria som sträckte sig över många kvarter.

På så sätt kom vi så småningom fram till bergbanans dalstation. Köerna var långa men efter några avgångar kom vi äntligen med på ett tåg. Tågen var oväntat gammaldags i den moderna staden, men det hade ju ett turistvärde i sig. Det var en mycket brant bergbana. Sluttningarna var i huvudsak obebyggda och trädklädda.

Uppe på toppen fanns en enorm anläggning i många våningar med gallerior, restauranger, utsiktsplattformar och utomhusmarknader/tivoliliknande attraktioner i en salig röra. Men utsikten från den översta plattformen var verkligen magnifik.
En av hamnarna
Skyspraporna nedanför berget Skyskraporna till höger från restaurangen

När vi var mätta på utsikten passade vi på att bli mätta även på annat sätt. Vi åt på en fin och dyr restaurang, även den med en magnifik utsikt. Maten var god men betjäningen var inte så bra. Dels fick vi vänta länge på maten, dels hällde servitrisen ut två glas med espresso över min skjorta och mina byxor. Som tur var hade jag en reservskjorta med mig.

Efter maten tog vi bergbanan ner igen och vandrade förbi Sculpture Park, där det var massor av picnicande människor och uppträdanden. Ett nytt system av upphöjda gångbroar förde oss till Star Ferry Pier med färjan tillbaka till Kowloon. Även här fanns det lyxiga butiker utefter gångbanorna men också människor, som med hjälp av uppfläkta pappkartonger o dyl mutat in ett liten utrymme där de ungicks, sålde saker, gjorde manikyr på varandra och förbipasserande och allt möjligt annat.


Liksom bergbanan var färjorna relativt små och gammalmodiga. De kontrasterade verkligen mot de många små och stora fartygen i de väldiga hamnanlägg-ningarna och de 30-100 våningar höga skyskraporna, som omgav hamnen på båda sidor.


Från hamnen på fastlandssidan tog vi taxi hem. Tyvärr tappade jag min plånbok i taxin. Den fantastiska säkerhetsapparaten på hotellet hjälpte mig med polisanmälan, med att spåra taxin , med att spärra alla kort o dyl. Men naturligtvis kom varken kort eller pengar tillbaka. Det blev ingen större katastrof men det hindrade oss från att göra den kvällstur med båt i hamnen, som vi hade planerat. Det kändes tråkigt, men frågan var om vi verkligen hade orkat göra även den turer efter allt vi upplevt under dagen.

Jademarknaden och utresan till flygplatsen
På avresedagen besökte vi en annan attraktion i närområdet i Kowloon. Det var Jademarknaden. Vi hade lite svårt att hitta den eftersom vi egentligen inte visste riktigt vad vi letade efter.


Det visade sig vara en envånings jade-grön - naturligtvis - träbyggnad, där man sålde smycken, mest med olika sorters stenar,
bl a jade.

Den var ganska trevlig på ett anspråklslöst sätt. Tyvärr hade vi lite för kort tid på oss för att verkligen titta runt.

Sedan återstod bara resan till flygplatsen. Den tog helt andra vägar än när vi kom, så vi fick sammantaget se en hel del av Kowloon.

Det samlade intrycket av vår vistelse i Hongkong var överraskande positiv. Vi hade förväntat oss en tätpackad, hetsig och stressig stad. I stället upplevde vi en stad med många olika sidor som fungerade i ett lugnt tempo och utan jäkt och trängsel. Bland alla de höga moderna byggnaderna fanns lägre äldre bebyggelse och en hel del parker och grönska. Alla människor vi träffade på var vänliga och hjälpsamma trots en del språkförbistring, speciellt på de enkla matställena vi oftast åt på. Så trots alla malörerna - försvunna väskor, tappade plånböcker och kaffedränkningar - trivdes vi i Hongkong.