Singapore

Liksom Hongkong var Singapore för oss mer ett avbrott i den långa resan till och från Europa än ett egentligt turistmål . Men så klart, när vi ändå var där försökte vi turista så gott det gick.

Det visade sig att det fanns mycket att se på och uppleva även här. Vi hann ju inte med så mycket på den korta tid vi var där. Men det här såg och upplevde vi. Vill du veta mer om Singapore kan du hitta det här.

Det första som slog oss var den stora variationen i bebyggelsen. Vi hade väntat oss en kompakt skyskrapestad men husen varierade mycket såväl i höjd som storlek och stil. Bland skyskraporna fanns områden med låg bebyggelse av varierande ålder. Det fanns gott om såväl grönområden mitt i bebyggelsen som stora, obebyggda delar. Och allt gav ett sammanhållet och väl komponerat intryck.
Singapore River med omgivande bebyggelse och parker

Vad som också slog oss var användningen av färg, form och ljus i bebyggelsen. Även de största husen hade färginslag och formspråk som bröt ner skalan och gjorde varje hus individuellt och karaktäristiskt.
Utsikt från vårt hotellrum vid Singapore River

På kvällen var det inte braskande neonskyltar som dominerade utan milda fasadbelysningar i olika färger, ofta i form av markeringar av husens konturer eller detaljer i dem.
One Fullerton, Fullerton Hotels restaurang- och nattklubbsdel
Singapore Flyer, det
165 m höga pariserhjulet
Central Business District i kvällsbelysning

Promenad utefter Singapore River


Vårt hotell låg intill Singapore River, så det var naturligt att promenera utefter floden när vi skulle till Chinatown. Kring floden var det ofta låg bebyggelse med mycket grönska och många blommor och fåglar. Det som slog oss mest var de många gångbroarna, alla individuellt och ofta originellt färglagda och utformade.

Singapore River med flodturbåtarna

Chinatown


Chinatown såg till att börja med inte alls ut som vi tänkt oss. Vi hamnade först i Chinatown Point, en modern bebyggelse markerad av en kontorsskrapa. Men när vi började gå bland stånden där infann sig "chinatown-känslan" om än i modern tappning. Längre in blev bebyggelsen äldre och inte lika elegant.

Chinatown Point

Tyvärr hade vi inte tid att utforska dessa delar ordentligt. Andra turistmål hägrade.

Sentosa, nöjesön
I första hand var det den stora nöjesön i Singapore, Sentosa. Det är ett slags Djurgården fast i jätteformat. Där finns nästan allt som ortsbor och turister kan tänka sig av upplevelser. Bl a finns det flera utkikstorn med vida vyer över Singapore, fjärilspark och undervattensvärld, gokartbana samt olika filmiska upplevelser och muséer. Här finns också badstränder med tillhörande hotell för den som vill koppla av. Man kan ta sig dit och därifrån med ett särskilt tåg eller med en spektakulär linbana om man inte vill åka bil eller buss.
Sentosa Merlion Tower, ett utkikstorn som blivit en slags sinnebild för Sentosa

Butterfly Park & insect Kingdom
Vi började med fjärilshuset. Det inrymde inte bara levande och döda fjärilar. Där fanns också levande fåglar i egna burar eller fritt flygande inom anläggnigen samt en mängd montrar med olika insekter, levande eller döda.
Olika fjärilar i fjärilshuset

Tiger Sky Tower
Av utkikstornen valde vi Tiger Sky Tower. Man klev in på en utsiktsplattform i marknivå och slog sig ner med ryggen mot mitten med ett panoramafönster framför sig. Plattformen sköts sedan uppåt medan den sakta roterade runt mittpelaren. På så sätt kunde man sitta alldeles stilla och ändå få se runt hela horisonten på såväl upp- som nervägen. Här fick man verkligen klart för sig att Singapore liksom Hongkong är en av världens största hamnstäder.

Hemresa med Jewel Cable Car
Vi lämnade Sentosa med linbanan till fastlandet. Även från den fick vi en hisnande vy över Singapore och framförallt dess hamnar. Linbanan slutade i Mount Faber Park på fastlandet. Det var en enorm park på sluttningen av ett högt berg.


Jewel Cable Car

Vi fann inget annat sätt att komma därifrån än att gå på en slingrande väg nerför berget. Vegetationen var tät. Det var stekande hett och fuktigt och gott om insekter. Det kändes verkligen som att gå i en regnskog mitt i storstaden.

Väl nere hamnade vi i en trafikkarusell, som vi inte hittade ut ur. Vi fick gratisåka med en buss för att komma tillbaka till "civilisationen" igen. Det blev nog vårt största äventyr i Singapore.

Kvällstur på Singapore River
Dagen avslutades med en kvällstur med en sådan båt, som finns på blden från floden här ovanför.


Den startade vid affärs- och restaurangcentret Clarke Quay, dit den också återvände efter en tur nerför floden mot dess mynning vid Marina Bay. Turen blev mycket stämningsfull i mörkret med den milda men spännande och varierande belysningen runt floden och särskilt på broarna.

Clarke Quay i kvällsbelysning