Delhi


Vårt plan landade i Delhi klockan fem på morgonen (halv två på natten svensk tid) efter att ha flugit i fjorton timmar. Vi bussades till hotellet, men fick inte tillträde till våra rum där förrän förrän på kvällen. Klockan tio på förmiddagen begav vi oss iväg med bussen för en sight-seeing i staden. Det gav ju inte de bästa förutsättningarna för att ta in, bearbeta och uppskatta de intryck vi fick.

Mitt huvudintryck var därför mycket blandat. Här fanns i stort sett allt. Pampiga paradgator med ståtliga byggnader blandades med skjulbebyggelse och ren slum.


Ett vanligt intryck, framför allt i New Delhi, som numera är en stadsdel inne i Delhi, var en bred gata kantad med träd. Människor höll på med stensättning och andra gatuarbeten utefter båda sidorna. På trottoarerna pågick också allehanda försäljning. Och utefter de murar, som kantade många gator, bodde folk under presenningar, provisoriska brädskjul eller bar himmel. Allt blandat på samma ställe.

Att bo under en presen-
ning

Att bo under bar himmel


Några hade i alla fall nära till toalett

Naturligtvis såg det inte ut så där överallt. Visst fanns det gator med mindre folkliv på trottoarerna och kantade av traditionella "medelklasshus". Och visst fanns det mer renodlade slumområden. Men huvudintrycket var ändå just blandningen.

Trafiken
I den snabbt växande medelklassens livsstil har man bil. Antalet bilar växer enormt och alla gator blir snabbt igenkorkade i rusningstrafik. Man bygger därför så snabbt man kan bredare gator och nya upphöjda motorvägar men man hinner inte med trafikökningen. Det här medför också en ökning av luftföroreningarna i staden. Man kompletterar därför med att bygga ett tunnelbanenät. Busstrafiken förefaller ganska tät och bussarna välfyllda. Men det talas ändå om att det kan ta timmar att komma till jobbet.

Många föredrar därför mopeder. gärna flera åkare på samma moped. Men effektivast förefaller dock de här små motordrivna rikshas vara. De fungerar som billiga taxibilar och kan komma fram där annat står stilla. Dde lär dessutom vara extremt energisnåla.

Österländska religioner
Indien är ursprungslandet för bland annat hinduism, jainism, buddhism, Ayyavazhi och sikhism. Idag är 80% av alla indier hinduer. 13% är muslimer. Resten är fördelade på andra religioner, inkl kristendomen. Bland dem märks sikhismen och buddhismen mest.

Vi besökte såväl Jamamoskén som hinduernas Lakshmi-Nara-
yanatemplet. Vi såg också från bussen ett sikhiskt tempel. Under bussresan mot Agra passe-
rade vi Hare Krishnarörel-
sens heliga stad Mathura. Vid alla dessa tillfällen berättade vår guide Helena om resp religion.
Bedjande muslimer i jamamoskén

Med cykelriksha genom Gamla Stan


Det mest fascinerande inslaget i sight-seeingen i Delhi var en tur med ckelriksha genom Gamla Stan i Delhi. Gränderna var så trånga och fulla med folk att det var enda sättet för oss att ta oss fram där. Se fler bilder i bildgalleriet därifrån.