Rafting på Indus


Vad som kanske lockade oss mest på den här resan var att få göra en rafting (forspaddling i gummibåt) på Indus. Vi såg fram mot både äventyr och vackra naturupplevelser. Och det fick vi, mer än vad vi kunnat drömma om.

Turen utlovades som en stillsam paddling där vi kunde ha på oss våra vanliga kläder. Kameror o dyl kunde vi få med i utlovade vattentäta påsar.


Först när jag såg den omfattande säkerhets-utrustningen och hörde på säkerhetsgenom-gången förstod jag att det här var rafting på allvar. Precis före avfärd hann jag få på mig lämpligare kläder, ta med mig min egen vattentäta påse (det fanns annars bara en gemensam påse hos kaptenen, så man kom inte åt de sakerna under färden) och min vattentäta kamera.


Vi var sex gruppmedlemmar i varje båt som tillsammans med våra kaptener gav oss iväg på den sju kilometer långa färden utför Indus. Med följde också några av arrangörerna i specialbyggda kajaker som (välbehövlig!) säkerhetsåtgärd och för att finna rätt väg genom forsarna. På ett lugnt avsnitt av floden invid starten hade vi en exercis, där vi lärde oss kaptenens kommandon och gick igenom lite fler säkerhetsfrågor. Sen bar det av på allvar.


Till att börja med kunde vi verkligen njuta av det vilda landskapet omkring oss. Bergen på sidorna om floden reste sig nästan lodrätt. Bergstopparna kring floden befann sig på mer än 1 000 meters höjd över flodnivån.

Vi såg ingen som helst bebyggelse kring floden. De enda tecknen på mänsklig närvaro runt den var några kor, som betade på stranden och ett vägbygge som pågick uppe på bergssidan på ett avsnitt.

Vi tog fram min vattentäta kamera och Marianne, som inte paddlade själv, började fotografera. Tyvärr hade jag inte förberett den ordentligt. Den visade sig nämligen sakna minneskort. Vi upptäckte det dock snart och kunde sätta in det från den andra kameran. Men i efterhand visade det sig att kameran var ställd på videoinspelning och inte på stillbilder. Inspelningen gick igång när Marianne tog det första kortet och slutade när hon tog det andra. De stillbilder ni får se från båten är alltså tagna från de ofrivilliga videofilmerna. Därav den dåliga kvalitén på dem.


Snart började dock forsarna. Det blev en mycket vildare och mer äventyrlig färd än vad vi trodde. Det krävdes tidvis både en stor skicklighet av kaptenen och en kraftansträngning och ett gott samspel från oss i besättningen för att det skulle fungera. Och det gjorde det verkligen i vår båt.

Stämningen var också mycket god. Det enda problem vi hade var att Marianne måste hålla i sig med båda händerna i de häftigaste forsarna och därför inte kunde fotografera dem. De på bilden är bara en försmak av hur det kunde se ut.

Andra båtar hade större problem. En av dem fastnade på en sten i en fors. En stor våg vräkte sig in i båten och slog omkull alla i den. Två hamnade i vattnet utanför båten. Den ena fick de upp snabbt medan den andra fortsatte flytande nerför den strida strömmen. Det var det här vi hade föreberett oss på vid säkerhetsgenom-
gången.

Alla andra båtar gick snabbt in mot land för att kunna bistå om det behövdes. Från min åskådarplats där såg jag först en och sedan en annan paddel flyta förbi oss. De fångades upp av en av de medföljande kajakerna. En av dem gick sedan upp så att hon som flöt med strömmen kunde klamra sig fast vid kajakens för. En annan gummibåt backade sedan in mot kajaken så att kaptenen kunde dra över henne i båten. Backningen fick vi faktiskt en ofrivillig filmsnutt på.

När vi lite senare kom in ett lugnare avsnitt passade jag på att hoppa i vattnet med min flytväst och ligga och flyta med strömmen parallellt med båten under en tid. Vattnet höll väl strax under 20 grader. Det var en härlig upplevelse att ligga där i vattnet på rygg utan att behöva röra sig och se upp mot de vilda bergen jag flöt förbi.


Så småningom anslöt sig den nästan lika breda floden Zanskar till Indus. Vattnet fick en annan färg och fart.

Någon kilometer längre ner var vi framme vid målet efter tre timmars rafting. Äventyret var tyvärr slut. det hade gärna fått fortsätta lite till men andra mål väntade.