26 januari, Runt Trekanten

Idag kom vi ut redan vid tiotiden. Det var några grader varmt uppe hos mig men tydligen nollgradigt vid sjön eftersom det låg is på vattenpölar och det fanns tendenser till isläggning på sjön. Solen kom emellanåt fram genom molnen eller soldiset.

Idag fanns det för tidiga vårtecken på träden och blåbärsriset. Till att börja med såg jag inte särskilt många fåglar men jag hörde bl a skator kraxa. Marianne hörde ock-så mycket småfågelkvitter överallt. Det låg några gräsänder utefter Nybohovssidan. Några skator höll till i trädtopparna vid Blommensbergviken. En möjlig gråsiska satt i en av pilarna fram emot badplatsen.

Vid Nynäs satt ett tiotal snöska-tor på marken och vände löven på jakt efter mask m m. I Mat-ningsviken var det fullt av fåglar. Svanen, kanadagässen och gräsänderna var där som vanligt. Liksom en stor mängd skrattmåsar. Där fanns också viggar, tre hanar och två honor. Det var också gott om gråspar-var i buskagen såväl vid Mat-ningsviken som vid Fiskevården.


Men framför allt fanns där en häger, troligen den som brukar hålla till ute på Platt-formen ute på sjön. När jag först såg den satt den på stranden vid Matningsviken. Där hann jag med ett kort innan den flög över till gläntan bland pilarna närmare Nynäs. Där kom jag åt att ta ganska många kort i fritt läge. Sedan flög den tillbaka till samma plats i Matningsviken. Slutligen satte den sig på andra sidan viken, vid Trekantsstranden. På alla ställen kom jag åt ta bra bilder innan den slutligen flög ut över sjön och så småningom försvann in mot staden..