31 januari, Runt Trekanten

Jag höll på att pyssla hemma när jag upptäckte att solen sken ute. Det var några grader kallt. Jag visste dock att ett oväder med hård vind och regn eller snö var på väg in.

Från mitt vardagsrum såg jag också att det fanns två svanar i sjön, vid Trekants-stranden. Jag slängde i mig en snabb lunch och gav mig iväg i ilfart ner mot Matningsviken, där jag sett svanarna senast. Klockan var då lite före tio. På vägen noterade jag att det var gott om gråsparvar vid Fisakevården. Ljuset gjorde dem lättfotograferade.

Matningsviken var också full av skrattmåsar, kanadagäss och gräsänder. Och ibland alla fåglarna där såg jag också de båda svanarna. Den ene var definitivt den svan, som har hållit till i sjön sedan början av december. Det syntes om inte annat på den bleka näbben. Den andre såg ut som en fjolårsunge. Den hade kvar huvuddelen av den gråa dräkten. Det var oklart om de var ett par. Emellanåt hade de kontakt och simmade bredvid varandra, men oftast låg de en bit ifrån varandra och sysslade var och en med sitt.

Efter en tids fotografering där gick jag vidare. När jag rundat sjön tog jag den övre vägen – gångvägen på sluttningen – hem. Trots tidpunkten och det vackra vädret var det ont om fåglar. Eller också var jag bara ouppmärksam.

Vid Tomtplatsen såg jag en koltrast. Här var det skugga, så ljuset räckte knappt till för fotografering av den. När jag stått där en stund såg jag också flera skator runt omkring. Och plötsligt upptäckte jag två ekorrar, som for runt i eken ovanför mitt huvud. Trots det dåliga ljuset fick jag några hyggliga fotografier av dem.

Kring en bänk i Kryddparken hade det samlats en stor mängd kråkor. De flesta flög upp i ett träd när jag kom, men några satt kvar kring bänken och lät sig fotograferas.