Grönfinkar vid Trekanten

Lyssna på Grönfinken
 music player.

Det är lättast att känna igen grönfinken på den grå- eller gulgröna färgen och den klargula vingbården. hanen lär vara mer gulgrön med mer lysande bård, honan mer grågrån. Den är något större än en gråsparv.

Grönfinken hål-ler till i hagar, enbuskmarker, parker och träd-gårdar över hela landet. boet byggs i buskar eller träd av mossa,kvistar och strån. Det fodras med rötter, strån eller fjädrar. Grönfin-ken kan få två kullar i maj och juli. Äggen ruvas i två veckor.En del grönfinkar stannar på vintern, andra flyttar i oktober-november till Mellan-europa. Den äter huvudsakligen frön och insekter.

När jag fotograferade min första grönfink (den på bilden) nära tunnelbanan på slutt-ningen mot Nybohov i mars 2007, hade jag aldrig hört talas om den. Jag fick slå upp den i min fågelbok. Jag har sedan upptäckt att den är ganska vanlig kring Trekan-ten. Jag har träffat på den i buskagen runt hela sjön, liksom vid Vinterviken. Flest har jag sett uppe på Terrassen. Den senaste såg jag på Liljeholmsberget i slutet av november 2008. Det verkar således som grönfinkarna kring Trekanten övervintrar här.

Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958