Stadsduva (tamduva) vid Trekanten

Lyssna på stadsduvan
 music player.

Stadsduvan förefaller att finnas övarallt runt hela världen, där det finns tät bebyggelse. Den syns ofta i stora flockar i luften över oss, på stadens torg eller i dess parker. Den klassiska bilden på stadsduvan (eller tamduvan, som den också kallas, eller kanske vanligast bara duvan) är på huvudet av en kungastaty. Man kan förstå att många då förfasar sig över dem för att de förorenar eller sprider smitta. Men ser man den en och en eller i mindre grupper kan de vara ganska trevliga och t o m vackra fåglar.

Ja vacker ja. Stadsduvan har en ganska rund kropp och ett ganska litet huvud. Men dess fjäderdräkt kan i stort sett se ut hur som helst. Huvudfärgen kan variera från nästan helt vitt till nästan sotsvart. Även teckningen på fjäderdräkten kan variera nästan i det oändliga. Många duvor har dock ett skimrande grönt, rosa eller violett fält på halsen och överdelen av bröstet. Det är då jag tycker att de är som vackrast.

Den är en stannfågel och häckar i stort sett över hela landet. Den vistas dock sällan utanför bebyggda områden. Bobalen av ris placeras ofta i träd eller håligheter. Stadsduvorna är vegetarianer. De äter mest frön, späda skott o dyl.

Ibland kommer det in stora flockar med stadsduvor till Trekantsparken eller gräsmattorna vid Trekantsstranden. Men oftast ser man dem i små grupper, antingen när de sitter i träden eller letar mat på gräsmattorna. De håller sig ofta framme när någon matar fåglarna vid stranden.

Källa förutom egna iakttagelser: Svenska fåglar av Lars Imby, 1987