Större hackspett

Lyssna på hackspetten
 music player.

Större hackspetten bebor löv- bland- och sällan ren barrskog från Skåne till Norra Lappland. Den är ganska vanlig förutom längst i norr.


Bofink, hane, på Sluttningen mot Nybohov i april 2014

Den större hackspetten är stor som en trast, brokig i svart, vitt och rött.Den har en stor vit fläck på vardera skuldran, skarpt avgränsade röda undre stjärttäckare samt vitaktig undersida. Hanen har ett rött nackband, honan har en helsvart hjässa medan ungfåglarna har hela hjässan röd.

Boet hackas ut i stammarna på löv- eller barrträd. Äggen läggs i maj och ruvas och matas av båda föräldrarna i 12 dagar.

Den större hackspetten är en stannfågel. Man upptäcker vanligen hackspetten på det ihärdiga trummandet på en trädstam eller trädgren. Båda könen trummar.


Första gången jag såg en större hackspett vid Trekanten var i Dungen vid Matnings-viken i januari 2007. Det mötet fick mig att inse att det fanns mycket spännande att se i de mer trädbevuxna områdena runt omkring sjön.

Min första bild på en större hackspett, vid Matninsviken i januari 2007

Sedan dess har jag ofta sett hackspettar, oftast på sluttningen mot Nybohov. Men även på Terrassen och i Dungen har jag då och då sett hackspettar. Vintertid kan de även komma in till ställen där man matar småfåglar, t ex till Fågelparadiset.

Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958


Hackspett på Terrassen 2013
Hackspett på Terrassen 2007
Hackspett på Sluttningen mot Nybohov 2008