Aktiviteter kring Trekanten
Det finns verkligen mycket att göra för den som vill kring Trekanten.

Bad
I det jag kallar Badviken ligger ett litet strandbad. Det invigdes 1972 och underhålls av stadsdelsförvaltningen. Här görs kontinuerliga provtagningar på vattenkvalitén som numera är god. Även Trekantsstranden utnyttjas i stor utsträckning för bad. Spridda spontanbad sker i övrigt också runt hela sjön.

Fiske
Vid det jag kallar Fiskevården har Sportfiskarna en byggnad och en brygga. De har planterat ut laxartade fiskar - regnbåge, bäckröding splejk och öring - och signalkräftor i sjön. Naturligt finns där också gädda, abborre och karp. Fiske bedrivs runt hela sjön. Fiskekort behövs. Till sportfiskarna

Skridskobana
Vintertid plogar stadsdelsförvaltningen upp en bana för långfärdsskridsko på Trekanten. Den är en kilometer lång och hålls normalt öppen från det isen bär till den inte längre gör det. År 2008 blev det t ex aldrig någon bana eftersom isen aldrig bar den vintern. Om möjligt försöker man också hålla isen öppet för bandy- eller ishockey-spel i mindre skala

Hälsans Stig
Runt hela sjön finns goda promenadvägar. Promenadvägarna längs sjön ingår i Hälsans Stigs Gröndalsslinga, som går från tunnelbanestationen i Liljeholmen via Vinterviken till Ekensberg och tillbaka via Gröndal. Den är ca 5 km lång. Sträckningen och beskrivningen finns i bilden till höger, hämtad från en skylt vid Tunnelbanan. Den innefattar också en slinga till Liljeholmskajen, som den väl kallas numera.


Lekparker
I Trekansparkten finns en mycket speciell lekpark där alla lekredskapen är utformade som olika frukter. Den är mycket populär och används av barn under dagtid och ungdomar senare på kvällarna. Tyvärr är slitaget på redskapen så hårt att de ofta måste repareras.

Nära Matningsviken finns också en mindre lekpark.

Djurliv
Trots att sjön och dess omgivningar ligger så centralt i Stockholm och är omgivna av bebyggelse finns här ett förvånansvärt rikt djurliv. Naturligtvis är det mest fåglarna man ser. Mest uppskattat är naturligtvis svanarna, sothönsen och gräsänderna som gärna låter sig matas. Men det finns många andra både på sjön och i dess omgivningar. Jag har fotograferat närmare fågelarter kring sjön och ändå inte fått med några av de mest spännande, som ska finnas här, åtminstone ibland.

Men runt sjön kan man också få se rådjur, harar, ekorrar, sorkar och möss. Och - tyvärr - kanske också råttor.

Rekreation
Men man kan också bara ta det lugnt och ligga och sola eller ha picnic på de stora gräsmattorna, grilla på den iordninggjorda grillplatsen eller bara sitta på en av de många parkbänkarna och bara njuta av friden och fågelsången runt sjön.


Mata fåglarna

Picnic på gräsmattan

Sitta på en parkbänk