G.E. Larssons Wört & Limpbageri i Nynäs
Syskonen Åke Larsson och Linnéa Elvergård, född Larsson, har kontaktat mig och berättat bl a följande.

Syskonens farfar, Gustav Larsson, flyttade i början av 1900-talet till Nynäs för att tillsammans med sin bror August öppna ett bageri i det numera röda hus, som nu är det enda som står kvar från det gamla Nynäs. Bageriet låg delvis i en suterräng-
våning, delvis i en utbyggnad i markplanet mot sjön till.
I markplanet på sjösidan låg bageriet

August lämnade snart Nynäs och bageriet för att öppna affär på Bastugatan men Gustav fortsatte att driva bageriet, som då fick namnet G.E. Larssons Wört & Limpbageri. Deras goda bröd blev berömt, speciellt deras Ankarstockar och Nynäslimpan. Brödet levererades med häst och vagn till butiker i hela Stockholm.
Gustav Larsson med brödvagnen och sin familj framför sitt bageri

Hans son Martin, Åke och Linnéas far, började tidigt arbeta i bageriet, bl a med utkörning av brödet till butikerna. År 1910 dog såväl Gustav som två av hans barn. Martin som då var 20 år, fortsatte att driva bageriet tillsammans med sin mor och kvarvarande, relativt vuxna barn.

Men 1914 bröt första världskriget ut och ransoneringar sattes in. Framför allt var det svårt att få tag på tillräckligt bra mjöl för deras bröd. De beslöt då att stänga bageriet.

En tid efter kriget startade ett annat bageri i trakten. Det låg när syskonen växte upp i huset med adress Fågelsångs-
vägen 3, intill det hus som idag är blått. Det är dock möjligt att det startade i samma lokaler som det tidigare bageriet. Man tog i alla fall med sig varumärket Nynäslimpan till det nya bageriet.
Inne i bageriet (Larssons eller dess efterföljare)