Ladusvalor vid Trekanten

Lyssna på ladusvalan
 music player.

Ladusvalan har liksom alla svalor en smäcker kropp med smala, spetsiga vingar och en djupt kluven stjärt. Honans stjärtspröt är dock lite kortare än hanens. Översidan är hos båda svart och undersidan till stor del vit. Ladusvalan är rödbrun i pannan och på strupen till skillnad mot hussvalan, som har vit hals.

Ladusvalan finns över hela landet men är mindre vanlig i norr. Boet läggs på en bjälke i en loge, ett stall eller ett annat uthus. Det består av lera med inmurade rottrådar och fodras med fjäder.

Ladusvalan får i vart fall i Sydsverige två kullar, en i maj-juni och en i juli. Äggen ruvas av honan i två veckor. Den samlas i augusti-oktober i flockar inför flyttningen till Kongo och Sydafrika. Då sitter de ofta på telefontrådar och i vassar. De återkommer i april-maj. Födan består av flygande insekter.

Tidigare år har jag egentligen sett ladusvalor vid Trekanten någon enstaka dag, när de påbörjat flyttnigen söderut. De flyger då i stor mängd kors och tvärs över sjön på jakt efter insekter.

I min barndom lärde jag mig att de då kan fungera som barometer. Är det högtryck finns insekterna högre upp i luften och svalorna flyger högt upp mot himlen. vid lågtryck finns insekterna lägre och svalorna flyger lågt över vattenytan.

År 2009 såg jag dock en mängd svalor under nästan hela juni flyga pilsnabbt kors och tvärs lågt över Trekanten. Det går så fort och sker ofta långt ut över sjön, så det är nästan omöjligt att fotografera dem. Det syns väl på bilderna här. Men trots den långa närvaron och tidpunkten har jag svårt att tro att ladusvalorna verkligen häckar i närheten av Trekanten.

År 2010 såg jag dem återigen bara en enda gång, nu i slutet av maj. De flög ganska högt över Trekants-parken och dök ner över Trekanten. Sedan höll de sig återigen borta.

Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958