Andra fåglar

Mest fotograferar jag ju fåglar kring Trekanten. men även när jag rör mig på andra platser kan jag inte låta bli att fotografera - och även då naturligtvis gärna fåglar. På den här sidan har jag sammanställt några berättelser om sådana utflykter i Sverige. Och här finns framförallt bildgallerier på fåglar från mina resor i Sverige och runt om i världen.

Fåglar i Sverige


Här finns till att börja med länkar till några särskilda sidor jag gjort med bilder från Stockholms-trakten och Skärgården. Även några av de tidigare utflykterna, där fåglar varit väsentliga fotomotiv - som t ex Trandansen vid Horn-borgasjön - har fått sina särskilda sidor.

Trandansen vid Hornborgasjön

Från mina senare fotoutflykter har jag ofta nöjt mig med att lägga in bildgallerier här. Ni kan hitta länkar till alla sådana gallerier här till höger. jag har bara tagit med sådana gallerier, där det finns många fågelbilder.

Fåglar på mina längre resor
Men som ni kan se under fliken Mina Resor fotograferar jag gärna fåglar på alla mina resor runt världen. Det är ofta naturen på exotiska platser jag försöker fånga på resorna, och då naturligtvis gärna fåglar. Så i de här gallerierna finns det spännande bilder på exotiska fåglar från alla kontinenterna - Europa (England, Centraleuropa, Ryssland, Svalbard, Island, Andalusien), Asien (bl a Indien och Jordanien), Nordamerika (Grönland), Sydamerika (Eldslandet), Oceanien (Australien) och Antarktis. Det som saknas är fågelbilder från Afrika, som jag inte besökt sedan jag började fotografera på det här sättet. Men det kanske jag kan göra något åt framöver. Vem vet?

England 2014


I September 2014 gjorde vi en bussresa i sydvästra England. Vi besökte rämsty städer som Oxford, Stratford upon Avon, Bath och Portsmouth. Men vi for också genom områden, som anses vara bland det mest natursköna som finns i England, såsom The Cotswolds. Fågellivet liknade i stort det vi var vana vid, men vi såg också för oss ovana fåglar, t ex svart kråka och skrattduva. Bilderna hittar du via länkarna till höger.
Svart kråka vid Stonehenge

På klassiska floder genom Europa 2014

I juni-juli 2014 gjorde vi en flodkryssning från Amsterdam vid Nordsjön till Donaus myning i Svarta Havet. Vi följde floderna Rhen, Main och Donau och passerade genom 11 länder - Holland, Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien och Ukraina. Vi fick se ett tvärsnitt av Europas fåglar där nilgäs, olika sorters hägrar, vit stork och pelikan hörde till de mer udda. Även på dem hittar du bilder via länkarna till häger.
Pelikaner i Donaudeltat vid Svarta Havet

Ryssland 2013


I September 2013 gjorde vi en flodkryssning i Ryssland. Den startade i Moskva. Därifrån tog vi oss via floder, sjöar och kanalet till S:t Petersburg. Såväl i städerna som på landsbygden såg jag i stort sett samma fåglar som här i Sverige. Det var ju inte så ovantat eftersom det var likartad växtlighet och klimat som här. Mest såg vi fiskmåsar, kråkor och kajor. Bilderna hittar du via länkarna till höger.
Kaja på ön Kizhi i Onega

Andalusien 2012


Delar av november och december 2012 tillbringade vi i Andalusien i södra Spanien. Den här gången var vi i första hand intresserade av kultur och besökte städer som Malaga, Granada, Cordoba, Sevilla och Ronda. Vi var också på Gibraltar. Men jag tog ändå en del bilder på fåglar. Ett urval av dem finns i gallerierna till höger.

Munkparakit i Torremolinos

Svalbard 2012

Det finns hur många anledningar som helst för den naturintresserade att besöka Svalbard. Själv har jag gjort det tre gånger. Anledningen till tidpunkten den här gången - första veckan i juli - var att jag ville se fåglarna med sina ungar. Det visade sig stämma på stora delar av Svalbard. Men på nordkusten, där vi var den mesta tiden, var det för tidigt. Alkorna på klipphyllorna ruvade fortfarande och hos ejdrarna hade ruvningen inte ens kommit igång. hanar och honor var fortfarande tillsammans. Men mycket fåglar blev det ändå!
En del av tusentals spetsbergsgrisslor på Alkefjellet

Australien 2011


2011 reste vi runt i Australien.vi besökte Sydney, Alice Springs, Cairns och Darwin men var oftare ute i naturreservat och nationalparker med de mest skiftande vegetationstyper - halvöken, regnskog, sand- och korallrev, stränder och våtmarker. På alla de ställena kunde vi iaktta Australiens ofta endemiska fåglar. På vägen besökte vi också Hongkong och Singapore.

Kookaburra (skrattfågel), en endemisk art i Australien

2010 reste vi till Indien och framförallt de norra delarna uppe i Himalaya. Men från den resan blev det inte så mycket fågelbilder. Men de som blev hittar du i gallerierna.

På hösten 2009 for vi i Arktiska farvatten i Norra Ishavet och Nordatlanten. De flesta flyttfåglarna hade redan dragit söderut, så det blev väl inte så många fågelbilder från den resan, men några blev det ju.

Resan 2008 gick till Jordanien. Inte heller från den blev det så många fågelbilder.

Antarktis 2007


I november 2007, gick resan till Sydgeor-gien och Antarktis. Där träffade jag mest på pingviner av olika slag, men det fanns också andra fåglar, som alba-trosser, stormfåg-lar, skarvar, labbar och trutar.

Hakremspingviner på Elefantön i Antarktis


Vit stork med unge utanför Kalosca i Ungern
Silkeshäger i Donaudeltat i Rumänien
Fiskmås efter flodbåt på övre Volga
Skrattduva i Torremolinos
Vittrutar i Fuglefjorden på Svalbard
Vitbukig havsörn i Kakadu national Park i Australien
Jassana i Australien som "kan gå på vatten"
Caracara på Sea Lion Island på Falklandsöarna
Porträtt på hakremspingvin