Trandansen vid Hornborgasjön 5-6 april 2008


I april 2008 åkte vi på en arrangerad sällskapsresa med buss till trandansen vid Hornborgasjön. Vi övernattade i Skövde. På vägen gjorde vi flera kulturhisto-
riskt intressanta studiebesök, men här beskriver jag bara besöken vid Hornborga-
sjön. Vi gjorde sammanlagt tre besök där.

En del av vad vi såg kan du se på popupbilder till bilderna till höger. Men det finns många fler bilder i gallerierna.

Naturum Trandansen


De två första - vid sextiden första dagen och vid halvelvatiden andra dagen - var vid Naturum Trandansen vid södra ändan av sjön. Det är därifrån man ser det mesta av själva Trandansen.

Naturum Trandansen är en iordninggjord utkiksplats för att titta på själva Trandansen. Där finns en stuga med servering och utkiks-
plattform. Framför den finns ett staket, som avgränsar hur nära tranorna man får komma. Det fungerar också som ett bra kamerastöd för dem som står intill. Mot vägen ligger några stora parkeringsplatser och tältplatser.

När vi kom på kvällen var tranorna på väg att söka upp sina nattplatser i de stora våtmarkerna ute i sjön. Det var alltså en ständig trafikström ut mot vattnet. Men många tranor dansade fortfarande på fältet nedanför utkiksplatsen.

Men här fanns inte bara tranor. Det var gott om sångsvanar, som också var på väg mot sina häckningsplatser i norra Sverige. Här fanns också grågäss, kanadagäss, bläsänder, gräsänder, sothöns och en rad andra fåglar, som liksom drunknade i mängden.

När vi kom tillbaka förmiddagen därpå var det ännu mer liv på "dansbanan". Enligt skyltarna hade det varit
12 500 tranor där när de räknande dem föregående kväll på väg till nattplatserna. Idag var det
15 000 stycken på plats. Många av dem umgicks bara med sina kamrater eller gick och betade på fälten. Men de som ville visa upp sig dansade för fullt på kullen framför oss. Man dansade ensam eller parvis eller ibland tre eller fyra ihop, allt som det föll sig. Ibland var det en tydlig pardans där de följde varandra i turerna. Men oftast fick jag de intrycket att det var viktigare att synas själv och än att hålla kontakt med en danspartner. Alltså ungefär som med människor.

Hornborga Naturum

Efter lunch besökte vi Hornborga Naturum. Det är en liknande utkiksplats vid sjöns östra strand. Därutanför finns de mesta våtmarkerna i sjön.

Här finns två olika byggnader, en större när man kommer fram till platsen och en mindre lite längre ut. Här finns också små utkiksplatser där man kan komma närmare fåglarna i skydd av plank och små "kojor" med gluggar.

Här fanns inga tranor men väl många andra fåglar, som trivs i våtmarker. Bl a fanns det sång- och knöl-
svanar, kanada- och grågäss, skäggdop-
pingar, tofsvipor, olika måsarter m m. Tillsammans visade de här besöken på en stor variation av fågellivet på våren i en av våra mest kända fågelsjöar med våtmarker.