Fåglar i Stockholms skärgård


Sedan många år brukar jag göra några turer ut i Stockholms skärgård varje sommar. Oftast åker jag med Marianne. Eftersom vi varken har sommarställe där eller egen båt brukar vi åka med Vaxholms-
bolagets eller andra bolags reguljära turer. Vi brukar vilja komma så långt ut som möjligt på det sättet. Där får vi mest av de vida vyerna ut över havet mot horisonten. Där har vi också de kalaste och ensligaste badklipporna och det mest ostörda fågellivet. Men naturligtvis har vi ibland stannat till lite längre in mot Mellanskärgården.

Under åren har vi säkert besökt alla öar, som har reguljära turer från Arholma i norr till Landsort i söder.

Ofta är vi ute under flera dagar. Förr i tiden brukade vi tälta. Men med tiden har vi blivit mer bekväma av oss. Nu blir det mest vandrarhem eller bed-and-breakfast. Och gärna på någon ö med en liten handelsbod eller en skärgårdskrog. Sådana finns det ju ganska gott om numera. Det här är vandrar-
hemmet på Rögrund. Där fanns också en fin krog, men tyvärr ingen affär.

Under alla de här resorna har jag suttit med kikare och fågelbok på däck för att titta på fåglar. även när vi tältat eller legat och solat på klipporna har jag hållit ögenen på fåglarna omkring oss. Under de senaste åren har jag också fotograferat en hel del även här. Och inte bara fåglar. Det har också blivit lite blommor, vackra skärgårdsvyer m m, som du kan se på den här sidan. Men galleriet "Några skärgårdsfåglar", som du kan komma till via länken till höger, koncentrerar sig på fåglarna.

Som ett komplement till de här turerna brukar vi följa med på Skärgårdsstiftelsens vänresor till intressanta öar, som inte har reguljära förbindelser. Där finns det ännu större möjligheter att komma fåglar och andra djur närmare. Och att få den fria sikten mot horisonten. De här bodarna ligger på Myggskären.

Jag besöker alltså ganska många öar under ett år. 2008 fick Finnhamn, Stora Kalholmen, Utö, Rögrund, Myggskären och Borgen påhälsning av mig. Vi får väl se vilka det blir i sommar.