Shadowbox.init();
Nya bilder

Dags att avsluta Naturdagboken/Nya bilder

! nio år har jag i princip en gång i veckan promenerat runt Trekanten för att kunna dokumentera främst fågellivet men också annat sdom hänt i naturen kring Trekanten och på de här sidorna för er i ord och bild förmedla det jag sett. Jag har varit mest intresserad av hur våra vanliga fåglar lever och beter sig till vardags, som art men också i vissa fall som individer med speciella beteendemönster. När flyttfåglarna kommer, var de och andra bygger sina bon,hur de söker föda, hur de föder upp sina ungar tills de blir vuxna och - för flyttfåglarna - när de lämnar Trekanten.

Jag har naturligtvis lärt mig mycket på alla dessa år, främst att de flesta fåglar inte bara handlar instinktivt utan att de kan tänka ut nya lösningar i flera steg vid oväntade problem.

T ex hur en kniphona löser ett problem när alla ungar inte klarar av att följa hennes ur-sprungliga plan. Hur hon löste det beskrivs här.

Hur löser jag det här?


Jag har också ofta råkat ut för överraskningar. Mest överraskande tror jag varit det fleråriga samarbete när det gäller vakthållning och barnpassning, som utvecklades mellan ett par strandskator och ett par fiskmåsar på taket till Ahlsells. Du kan läs mer om det här.

Barnkalas i fiskmåsboet

Men naturligtvis är det alltid spännande när det dyker upp nya fåglar jag inte sett kring sjön förut. När stora rovfåglar, som duvhökar och en fiskljuse dyker upp och etableras sig här. Eller när typiska skogsfåglar, som gråsiskor, grönsiskor och steglitser kommer fram på vintern för att kalasa på alfrön. Eller när mer ovanliga fåglar, som sångsvan, skedand eller rörhöna för ett kortare eller längre tag slår sig ner i sjön.

Inte minst spännande har varit alla de samtal med förbipasserande under miitt fotograferande. Många har stannat och samtalat, frågat mig om något men också ofta berättat om vad de sett och gett mig tips om vad jag ska kunna fotografera. Dessa samtal har fått mig att känna att jag haft en roll i livet kring sjön, att jag ingått i ett sammanhang tillsammans med många andra med liknande naturintresse som jag har. Tack för allt gensvar såväl på detta sätt som på mina gästsidor.

Men nu får det räcka för mig. Efter stroken i våras har det blivit svårare att täcka av hela det område jag bevakat. Själva fotograferandet har också blivit krångligare. Och det jag numera klarar av att plåta och beskriva blir alltmer upprepningar av gamla bilder och texter, de tillför inget nytt. Så nu är det dags att tacka för mig på de här sidorna.

Men det innebär inte att jag stänger ner min hemsida eller låter den vila helt. Nu hoppas jag få mer tid att underhålla och aktualisera beskrivningarna på de drygt 50 fågelarter jag fotograferat kring sjön. Och kanske lägga in lite resebilder eller bilder från fotoutflykter jag tycker hör hemma här. Men det blir nog i lite långsammare takt än hittills. Ålden och stroken får ta ut sin rätt.

December 2015

28 december. Kanadagäss nära att frysa fast i Badet

En varm period före och under julen gjorde sjön isfri igen. Men direkt efter jul kom lite kyla. Årets första snö föll den 27 december. Dagen därpå sken solen och det var några minusgrader. Då frös det ny is på sjön. Riktigt öppet vatten fanns bara i Matningsviken. I Badet kämpade fyra kanadagäss för att med kroppsvärmen och mycket kroppsrörelser bibehålla lite öppet vatten kring sig. En ensam gräsand kom dit för att ta del av det sista öppna vattnet där.
Några av kanadagässen, som höll lite vatten öppet för sig i Badet

De fyra kanadagässen i Badet Några av kanadagässen, som höll lite vatten öppet för sig i Badet

Några av kanadagässen, som höll lite vatten öppet för sig i Badet En gräsand lockades av det öppna vattnet

En hel del gräsänder samt två sothönor höll sig kvar i det öppna vattnet i Matningsviken.

Gräsänder och sothöns i Matningsviken

Gräsänder och sothöns i Matningsviken

15-16 december. Isen lade sig på hela sjön

Det var tur att vi såg så många fåglar i sjön igår, för nu hade det lagt sig ett tunt istäcke över hela sjön, så alla fåglar hade lämnat den.
Den 15 december låg ett tunt istäcke över hela Trekanten

14 december.Ovanligt många fåglar på sjön

Efter några gråa dagar med köldgrader hade isen börjat lägga sig utefter Trekantsparken och Södra Stranden. Men idag sken solen så vi passade på att gå ut redan vid elvatiden, ovanligt tidigt för att vara oss. Isen gjorde att sjöns fåglar samlades utanför Badet. men där fanns det desto fler. Det är sällan jag sett så många fåglar, av olika arter, på sjön samtidigt. Där fanns två kanadagäss omgivna av gräsänder och en sothöna.
Kanadagäss omgivna av mest gräsänder. Därutanför mest viggar

Lite längre ut låg massor av viggar, en annan sothöna samt en storskrake.

Därutanför mest viggar De båda kanadagässen

Två gräsänder, en sothöna och en koltrast i Badet Gräsandshane i Badet Två vigghonor utanför Badet

Och allra längst ut låg en flock storskrakar, som såg ut att formera sig på en linje för att kunna driva fiskar framför sig in på grunt vatten och där komma åt dem lättare.

Storskrakarna formerade ett drev Storskrakar i drevet Storskrakshane på väg till drevet

På stränderna runt sjön fanns mest kråkor, skator och koltrastar. Bland alla småfåglarna i träden runt sjön kunde jag identifiera en del talgoxar och åtminstone en blåmes men bilderna blev inte så bra så dem slipper ni se.

Kråka vid Trekantsparken Skata vid Trekantsparken Koltrast vid Trekantsstranden

7 december. Gräsänder, ett par sothöns och en ensam storskrake

Slutet av novwember och början av december bjöd på ett märkligt väder. Det var oftast varmt för årstiden - +5 till +10 grader. Men det var nästan hela tiden mulet, ofta regnigt och det ena lågtrycket efter det andra passerade, ibland med orkanstyrka i byarna. Men idag var det sol, 7-8 grader varmt, men fortfarande mycket blåsigt.

Vinden medförde att ett stort antal gräsänder samlats vid Trekantsparken. De följde senare med oss till Sportfiskarna.

Gräsänder vid Trekantsparken

Bland gräsänderna låg ett par sothöns. Efter hand upptäckte vi att några gräsänder höll sig i närheten av dem när de dök efter mat. När de kom upp var de framme vid dem som om de förväntade sig att de skulle ha med något även till de änderna. Det var dock svårt att se om änderna verkligen fick något av dem.

Sothöns utanför Sportfiskarna Gräsänder höll sig intill sothönsen när de dök

Men bland alla änderna upptäckte jag så småningom en ensam storskrakehona. Det var ovanligt på flera sätt. Dels var det höstens första. Dels brukar de dyka upp redan i november och inte så här sent. Dels brukar de sällan vara tillsammans med andra fågelarter. Men framför allt var det ovanligt att hon var ensam. På hösten brukar de annars komma i ganska stora grupper och fiska på sitt speciella sätt: De formerar sig på en lång linje och driver in fiskarna i en grund vik, där de sedan allihop dyker efter dem när de har svårt att komma undan. Den ensamma storskraken måste nu ordna sin mat på annat sätt.
Storskrakshona utanför Sportfiskarna
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

En av duvhökarna vid Södra Stranden den 11 maj 2014 Steglitser vid Trekantsstranden
Rörhöna nära det gamla Svanboet
Fullmåne vid åttatiden den 28 december
Gårdagens snötäcke låg kvar
Isen lade sig under dagen
Det fanns fortfarande lite öppet vatten vid Matningsviken
Vid stranden av Trekantsparken
Vid stranden av Trekantsparken
Koltrast, hona, vid Trekantsstranden
Gråsparv under taket på Sportfiskarna
Hela sjön var istäckt den 15 december
Trekantsparken var täckt av rimfrost den 15 december
Den 14 december låg isen vid Trekantsparken och utefter stora delar av Södra stranden
Den 14 december låg isen vid Trekantsparken och utefter stora delar av Södra stranden
Marken runt sjön var täckt av ett ovanligt tjockt lager med rimfrost den 14 december
Snöbär vid Matningsviken
Gräsand, hane, vid Badet
Storskrakar i drevet
Den 13 december låg isen vid Trekantsparken
Gräsand, hane, vid Trekantsparken
Gräsand, hane, vid Trekantsparken
Storskrakshonan ute på vattnet
Jag upptäckte en stortskrakshona bland gräsänderna utanför Sportfiskarna
Storskrakshonan ute på vattnet
Storskrakshonan ute på vattnet