Juli 2009
I juli 2009 växte sothönsungarna sig allt större.Gräsandsungarna började bli vuxna och liknade alltmer de äldre. Kanadagäss, viggar och en skarv gjorde besök. Fiskmås- , skrattmås- och gråtrutungar blev flygfärdiga. Hägern hade skaffat sig ett stadigt tillhåll i en tall vid sjön. Jag har liksom i de senaste dagboksbladen försökt göra även de stora bilderna här klickbara. |
|
Högsommarvärmen från juni fortsatte några dagar in i juli. Resten av månaden bjöd på ostadigt väder. Omkring 10 juli regnade det mycket i flera dagar. Men mellan regnen och regnskurarna bröt solen igenom ibland. Det förekom några rejäla blåsväder med åtminstone kulingstyrkor men också dagar med vindstilla. Eftermiddagstemperaturerna varierade från ca 18 till 25 grader. Alltså som helhet en ganska normal juli. |
Som vanligt i juli tog grönskan över blomsterprakten i naturen. Svärdliljorna vid bäckmynningen blommade i början av månaden och fackelblomster, blåklockor och ljung vid slutet.
Svanarna lämnade Trekanten vid månadsskiftet juni-juli. Eftersom de inte fick några ungar fanns det ju inget längre som tvingade dem kvar i sjön. Men jag tror nog att de kommer att komma tillbaka då och då för att bevaka Trekanten som sitt revir.
Sothönsen
Svanarnas frånvaro gjorde att jag i stället följde de olika sothönskullarnas utveckling desto mer noggrant.
I den andra kullen, den som kläcktes vid månadsskiftet maj-juni bortom Badviken, fanns fyra ungar kvar fram till juli. De rörde sig redan tidigt över större områden, från badplatsen och in i bassängen för överskottsvatten innanför bron. Ibland såg jag dem också ute i Sjögräsbältet och t o m på Nybohovssidan. Mot slutet av månaden hade även de fått sina pannsköldar. De började pröva på att dyka vid mitten av månaden. Jag såg dem då också träna vingarna, men det var inte flygfärdiga ännu vid månadens slut.
Den kull, som föddes intill Svanboet några dagar in i juni, bestod ju vid juli månads ingång av en vuxen och två ungar. De utvecklades dock snabbt och började tidigt komma ner ända till badplatsen och ut i Sjögräsbältet. Mot slutet av månaden såg jag dem även på Nybohovssidan och vid Trekantsstranden. De var alltså mycket rörliga. Mot slutet av månaden såg jag dem dock inte alls.
Gräsänderna
De först födda gräsandskullarna var nu nästan vuxna. De rörde sig över stora omräden. Det blev allt svårare att skilja kullarna åt eller att se vilka som var vuxna och vilka som var ungar.
Måsar och trutar
Det var ovanligt gott om såväl måsar som trutar även i juli. Där fanns såväl skrattmåsar som fiskmåsar, såväl gråtrutar som silltrutar. Det brukar det inte finnas.
I slutet av juni upptäckte jag ju att det fanns en kull med tre halvvuxna fiskmåsungar vid Fiskevården. De höll till kring glasskiosken och tränade sig på att flyga. Den 14 juli såg jag dem träna starter från vattnet med klent resultat. Men det lönade sig visst. Den 17 juli flög alla tre omkring och fick med sig ett och annat när fåglarna blev matade. Mot slutet av månaden såg jag dem uspridda runt hela sjön.
Vid månadsskiftet juni-juli fick måsungarna sällskap med en ensam gråtrutsunge. Den höll sig ofta nära måsungarna. Mamman fanns nog någonstans i närheten även om jag aldrig såg henne intill ungen.
Andra besök i sjön
Den 25 juli såg jag en ensam skarv ute på vattenytan. Det är den första jag sett sedan plattformen - där de tidigare hållit till - togs bort. Den 30 juli dök det upp ett tiotal kanadagäss i Sjögräsbältet. Där hade vi också då och då viggar på besök.
Den 25 juli hade vi ett ännu märkligare besök. Innanför bron simmade en vattensköldpadda. Sannolikt var det en "sommarsköldpadda", d v s en sköldpadda någon tröttnat på och därför satt ut i vattnet. Jag såg den inte mer själv men jag har fått flera rapporter om att den setts även i augusti.