Sothöns vid Trekanten |
Lyssna på Sothönan |
music player.
|
Födan består av insekter, snäckor, musslor och frön. Det mesta dyker den ned och hämtar upp från sjöbotten. De sothöns, som vistas nära människor äter naturligtvis också av allt den blir matad med.
Sothönan borde alltså inte häcka i Trekanten, som nästan helt saknar vass. Men den är ändå den näst gräsänder vanligaste fågeln i sjön.
De första sothönsen kommer så fort det blir lite öppet vatten mellan isen och stranden, d v s oftast i slutet av mars eller början av april. Mot slutet av april färdigställer de sina bon. I slutet av aprilj brukar de tidiga påbörja ruvningen. Deras ägg brukar kläckas kring underandra hälften av maj. Eftersläntrarnas ägg brukar kläckas några veckorin i juni.
Kring månadsskifter juli-augusti rör sig familjerna över allt större områden, t ex ut till Sjögräsbältet eller in på andra sothöns revir. Ungarna rör sig också längre bort från föräldrarna och tvingas i allt större utsträckning klara sig själva..
Från slutet av augusti börjar antalet sothöns minska i sjön. Det beror dels på att de faktiskt inte klarar sig själva, dels på att såväl vuxna som ungar börjar flytta härifrån. De sista brukar dock inte flytta förrän de sista råkarna utefter stränderna fryser till i december eller januari. Jag tror att de, som kommer först och lämnar sjön sist inte flyttar ner till Mellaneuropa utan övervintrar på Strömmen eller andra isfria vatten i närheten, där de kan bli matade av människor.
När jag började följa sothönsen i sjön 2006 häckade sex-sju par med ganska lyckat resultat. åren 2006 och 2007 blev dock resultaten betydligt sämre. Endast enstaka sothönsungar växte upp så att de kunde flytta från sjön. men de senaste åren har varit bättre. År 2009 lyckades fem av paren få upp samman lagt 12-13 ungar till relativt vuxen ålder. År 2010 lyckades nio par få upp ca 30 ungar som levde när familjerna upplöstes och det blev omöjligt att hålla reda på dem. alltså ett förhållandevis mycket lyckat år för sothönsen.
Källa förutom egna iakttagelser: Fåglarna i färg av Sigfrid Durango, 1958