25 juli, Runt Trekanten

Idag såg jag en ensam skarv i ute på sjön.I bassängen för överskottsvatten i Blommensbergviken simmade en sköldpadda. Och så såg jag de vanliga, sothönsen, gräsänderna samt gråtruts- och en skrattmåsungarna.

Det är fortfarande växlande väderlek. Solsken blandas med mulet, regn, åska och blåst. Eftermiddagarna har dock oftast varit soliga med temperaturer över 20grader. Så var det också idag.

Vi kom ut halv tre. Det var gott om fåglar vid Trekantsparken. Där fanns fisk- och skrattmåsar, gräsänder och stadsduvor. Gråtrutsungen var tillsammans med den haltande skrattmåsungen. Det ser ut som om den börjar gå allt bättre. Och jag såg också att den kunde flyga. Sothönsfamiljen gick omkring uppe på land allihopa. Det gav så goda möjligheter att fotografera att jag satt samman bilderna härifrån i ett eget galleri.

En stor gren på en av pilarna där hade brutits av i den starka blåsten häromnatten och låg på marken nedanför trädet.

Utefter Trekantsstranden träffade vi på sothönsfamiljen från Svanboet. Den rör sig numera över stora områden. Först började de dyka upp vid badplatsen och ute i Sjögräsbältet. Häromdagen såg jag dem både på Nybohovssidan och vid Trekantsstranden. Och nu alltså där igen.

Längre ner utefter Trekantsstranden låg sothönsfamiljen från Matningsviken. Det är fortfarande stor skillnad på de två ungarna. Den större har numera en tydligt utbildad pannsköld. en sådan börjar också bildas på de mest utvecklade ungarna från Trekants stranden och Svanboet. men den mindre av de här ungarna - som är äldre än de andra kullarna, har fortfarande inga tecken till pannsköld, som du kan se på bilden till höger.

När det vankades bröd i Matningsviken skyndade familjen dit. Något överraskande var det den minsta som låg först. De jagade bort den andfamilj som tidigare låg där.

Vid grillplatsen träffade vi på andfamiljen med fem rätt stora ungar. Tre av ungarna från sothönsfamiljen i Badviken låg i boet. De andra familjemedlem-
marna letade mat intill bron.

Långt ute på sjön utanför såg jag en ensam skarv. Vi hade ju ganska gott om dem i höstas, då de höll till vid Plattformen. Jag undrar hur det blir i år utan plattform.

Vi fick en ännu större överraskning inne i Blommensbergsviken. I bassängen för överskottsvatten innanför bron simmade en sköldpadda. En grabb som stod där visade på den. Den hade förut simmat alldeles intill bron men låg nu mitt i bassängen. Jag kan inte riktigt avgöra om det är en vattensköld-
padda eller en landsköldpadda. Kan du se det? jag har heller ingen aning om varför och hur den kom dit. vet du något? Kan du i så fall mejla och berätta det för mig så ska jag berätta det för alla andra besökarna.

Nedanför berget på andra sidan bron svävade några blåa sländor över vattnet. Först när en av dem slog sig ner på ett strå fick jag en hygglig bild på den.

I dag såg jag inte till hägern i sin tall. I går däremot fick jag se den flyga iväg därifrån åt Blommensberg till med sina mäktiga vingslag.

Det finns fortfarande vackra blommor utefter Nybohovssidan av sjön. Nere vid vattnet växte fackelblomster (tror jag att det är), på en berghäll fanns det stinknäva (som jag tycker är vackrare än namnet) och framme i Trekantsparken plåtade jag en fin blåklocka.


Jag vet inte vad busken heter men den blommar vackert

Stinknävan är mycket vackrare än namnet,
tycker jag

En ensam blåklocka stod bland alla daggkåporna i planteringen