30 juli, Runt Trekanten

Sothönsungarna börjar lära sig alltmer. Ett tiotal kanadagäss höll till i Sjögräsbältet och hägern satt i sin talltopp. I dag har jag gjort även de stora bilderna klickbara så att du kan de dem lika stora som dem till höger.

Det är fortfarande växlande väderlek. Solsken blandas med mulet, regn, åska och blåst. Eftermiddagarna har dock oftast varit soliga med temperaturer över 20grader. Så var det också idag.


Sothönsungarna från Trekants-
parken övade sig alla på att dyka på grunt vatten vid Fiskevården. Den på bilden kom också upp med någonting i munnen - ätbart eller inte.

Båda ungarna från Matnings-
viken låg en bit ut på sjön lite längre ner på Trekantsstran-den. När de fick

syn på mig på stranden kom de flygande mot mig. Det är första gången jag ser någon av dem flyga. De landade ute på vattnet och kom sen snabbt upp på stranden och fram till mig. De stod och tittade på mig en stund, men när de inte fick någon mat drog de sig sakta ner mot vattnet igen.

Kullen i Badviken låg och åt i Sjögräsbältet. Även de kom snabbt in när de såg mig på stranden. De övriga två kullarna såg jag inte, bara en ensam vuxen bland pilarna vid Svanboet.

Det verkar som om alla kullarna utom den som föddes i månadsskiftet juni-juli, nu har fått sina pannsköldar utbildade. Successivt kommer nu det vita på bröstet att mörkna och dunigheten försvinna, så att de ser ut som de vuxna sothönsen.

En flock på ca tio kanadagäss låg utspridda i sjögräsbältet. Även några av dem kom in mot stranden när de fick syn på mig. De återvände dock snart när jag inte hade med mig något till dem.

Det är första gången jag ser dem här i sommar. De brukar normalt inte dyka upp här förrän betydligt senare på året.


Hägern satt på sin vanliga plats i tallen bredvid gångvägen lite öster om bäcken. För att se den måste man veta att den finns där och från vilken plats på marken det lönar sig att titta efter den. Hittar man rätt tall och rätt vinkel har man stor chans att få se den.

när jag fotograferade en vacker blomma vid Anticimex råkade en humla befinna sig i blomman. Det måste jag ju visa. Liksom flugan på min balkong.


Fluga på min balkong

Humla i en blomma

Hägern i sin tall