14 juli, Runt Trekanten

Även idag handlar det mest om sothöns med ungar. Men det finns också med gräsänder med ungar, fiskmåsungar och en gråtrut.

Igår fick jag ett mejl från Birgitta Olofsson, som berättade att vattnet vid bron varit väldigt grumligt i söndags. Vid badviken hade det stått ett staket uppsatt med en lapp där det stod BADFÖRBUD. Hon undrade om jag visste vad det rörde sig om, hon hade inte fått något riktigt svar från stadsdelsförvaltningen. Men jag visste inte heller vad som hänt. Vet någon av er det?

Jag gick ut i dag framåt tre för att se hur det såg ut. Förmiddagen hade varit grå och det kom ett ganska långvarigt regn vid lunchtid. Men det var då drygt tjugo grader varmt och ganska frisk luft efter regnet. Men staketer verkade vara borttaget och jag såg nu inga särskilda föroreningar vid bron.

Ute i sjögräsbältet låg några viggar. Jag såg också en ensam sothönsunge långt ut.

I sothönsboet bortom badplatsen var ungarna samlade i boet. Så den ute på sjön kom nog från familjen vid Svanboet.Där vid Svanboet fanns en gräsandshona med sina två halvvuxna ungar. I själva boet stod en sothönsunge tillsammans med tre gräsänder. När inte svanarna är här används det tydligen av många andra. Den andra sothönsungen där stod inne bland träden. Det var väl den, som jag sett tidigare.

Jag såg inte till något av sothönsen vid grillplatsen. Vid Matningsviken fanns bara en ensam andhona, men bland träden på andra sidan fanns den sothönsfamiljen.

Sothönsfamiljen från Trekantsparken höll till vid Fiskevården.

Ute på vattnet försökte fiskmåshonan att lära sina ungar att börja flyga från vattnet. Hon visade gång på gång hur det skulle gå till. Emellanåt flaxade ungarna lite grann med vingarna, men annars verkade de rätt ointresserade. När däremot några skrattmåsar startade strax bredvid försökte en följa med dem. Men det gick inte så bra.

En gråtrutsunge försökte desto ivrigare längre ut på sjön, övervakad av mamman från bryggan vid Fiskevården. Men inte heller den lyckades särskilt bra. Men förr eller senare ska det väl gå.


Fiskmåshonan visar hur man gör...

...gång på gång utan resultat

Ungen vill hellre följa med skrattmåsarna